Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 25-28 січня

Читать на русском

Верховна рада повертається до пленарних засідань після місячної перерви. Робочий день 25 січня керівники фракції та груп розпочнуть із закритої зустрічі з міністром оборони Олексієм Резніковим та головою МЗС Дмитром Кулебою – обговорюватимуть, звичайно, загрозу вторгнення Росії. Про що сьогодні говорили на Погоджувальній раді, і за що фракції та групи готові голосувати під час останнього тижня роботи шостої сесії, розібралося «Слово і діло».

У вівторок парламент має розглянути законопроєкт про протидію поправковому спаму, посилення кримінальної відповідальності за підробку COVID-сертифікатів. На середу запланований законопроєкт про зниження податкових ставок для учасників ринку азартних ігор, законопроєкт щодо поділу функцій МВС та ДСНС, а також питання захисту політв'язнів та їхніх сімей.

У четвер запланували розгляд президентського законопроєкту про економічний паспорт українця. У п'ятницю під час години запитань до уряду заслухають: прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо енергетичної безпеки України, міністра оборони Олексія Резнікова про ситуацію на українсько-російському кордоні, голову МОЗ Віктора Ляшка щодо ситуації з COVID-19 у країні.

Голова Верховної ради Руслан Стефанчук на Погоджувальній раді запропонував терміново ухвалити постанову про звернення українського парламенту до ООН, Європарламенту, урядів та парламентів інших країн щодо неприйнятності військового шантажу з боку Росії.

Стефанчук також розповів про ситуацію з рівнем захворюваності на коронавірус у Раді: зараз хворіють 11 нардепів та 34 працівники Апарату.

У «Слузі народу» заявили, що у нинішній ситуації завдання Верховної ради – «зберігати спокій та підтримувати економіку». У фракції також закликали розглянути цього тижня законопроєкти про віртуальні активи, питну воду та основи державної регіональної політики.

В «Опозиційній платформі – За життя» вважають, що повідомленнями про можливий наступ Росії українців відволікають від ситуації з тарифами, економікою та «розкраденим коронавірусним фондом». Вадим Рабінович також запропонував Стефанчуку погодитися на зустріч із головою російської Держдуми: «Якщо у вас є совість, якщо у вас є відповідальність перед країною, давайте зараз сядемо в літак, зустрінемося з російськими депутатами, обговоримо питання, а потім повернемося в Україну і розповімо нашому народу небезпеку військового вторгнення чи іншого». Стефанчук відповів, що проти нього запроваджено російські санкції.

Скільки держава витрачає на фінансування телеканалу «Рада»Фінансування телеканалу Рада передбачено у державному бюджеті, на 2022 рік заплановане суттєве збільшення.

«Європейська солідарність» вимагає провести закрите засідання Ради за участю всього найвищого військового політичного керівництва та президента Володимира Зеленського, щоб обговорити російську загрозу. Аналогічну пропозицію висувала також заступниця Стефанчука Олена Кондратюк.

У фракції, крім того, вимагали спрямувати кошти на підвищення зарплат військовим та закликали забезпечити закупівлю бронежилетів, касок та пального.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що сьогодні розгортається повномасштабна та жорстка кампанія із «залякування» України, щоб примусити її до виконання Мінських угод та імплементації «формули Штайнмаєра». «Якщо Мінські домовленості та «формула Штайнмаєра» стане реальністю, вважайте, що Україну взято під політичний контроль країни-агресора», – зазначила вона.

Тимошенко також повідомила, що її команда офіційно звернеться до президента «для того, щоб не просто створити уряд національної єдності, а надати перші програми, як країну виводити з безвиході».

Від «Голосу» сьогодні виступала нова керівниця фракції Олександра Устінова. Вона також вважає, що Україну шантажують заради виконання Мінських угод. «Голос» пропонує всім зареєструвати звернення до виконавчої влади з першочерговим планом дій: посилити охорону об'єктів критичної інфраструктури, провести аудит Державного агентства резерву України, виділити кошти на армію та територіальну оборону. Крім того, за словами Устінової, потрібно провести закрите засідання РНБО та обговорити евакуаційні і мобілізаційні плани, а також роботу парламенту в екстреній ситуації.

Нагадаємо, «Слово і діло» починає підбивати підсумки роботи шостої сесії Верховної ради. Ми вже писали, чиїми голосами ухвалювалися закони.

Крім того, на інфографіці можна побачити, скільки законів авторства нардепів, президента та Кабміну підтримала Рада.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: