Російські зірки, посиденьки у ресторанах та вечірки-сюрпризи: як президенти відзначали свої дні народження

Читать на русском

Напередодні дня народження Володимира Зеленського пропонуємо згадати, як українські президенти відзначали свої іменини.
Слово і діло

Володимир Зеленський завтра, 25 січня, відсвяткує свій 44 день народження. Своє перше особисте свято на посаді президента Зеленський відзначив в ОПУ, а минулого року, у розпал карантину, на його честь влаштували приватну вечірку. «Слово і діло» пропонує згадати, як святкували свої дні народження інші українські президенти.

Віктор Ющенко

Третій президент Віктор Ющенко святкує день народження 23 лютого.

Перший день народження Ющенка на посаді президента припав на його робочу поїздку до Страсбурга та Брюсселя. Він зустрічався з Верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики, а також виступав перед депутатами Європарламенту.

Близькі Ющенка, як розповідали у пресслужбі, привітали його по телефону. А члени української делегації, які були разом із Ющенком у поїздці, подарували йому авторучку та сувенір-бджілку.

За кілька днів, як потім писали ЗМІ, Ющенко відсвяткував день народження в ірландському пабі O'Brien's у Києві на Михайлівській (заклад і зараз працює). Привітати його приходили Юлія Тимошенко (тоді прем’єр-міністр), Володимир Литвин (спікер парламенту), Олександр Омельченко (мер Києва) та інші.

У 2006 році свій день народження Ющенко відзначив у вузькому сімейному колі в державній резиденції «Гута» в Івано-Франківській області (та, куди Володимир Зеленський, ймовірно, літав на вертольоті).

У 2007 році, наскільки відомо, особливих святкувань не було – Ющенко був надто зайнятий вирішенням політичної кризи. В 2008 році Ющенка вітали прямо в його офісі – Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк та інші. Але це було 25 лютого, а безпосередньо день народження він відзначав у ресторані «Трипілля» під Києвом.

У 2009 році на день народження Ющенко взяв одноденну відпустку та вирушив до державної резиденції «Синьогора» у Карпатах.

Віктор Янукович

Колишній президент України Віктор Янукович відзначає день народження 9 липня, і коли він був на посаді, то любив робити це у тоді ще неокупованому Криму.

У 2010 році частину свого першого дня народження як президент Янукович провів у Києві, а потім поїхав до Криму, де мав відбутися неформальний саміт лідерів СНД. Приїжджали лідери Росії, Білорусі, Казахстану та Вірменії.

Увечері день народження Януковича відзначали на державній дачі «Зоря» (Форос), було близько 40-50 осіб. А розважали їх зірки російського та українського шоу-бізнесу.

Свій 61-й день народження Янукович відзначав там же. Декілька років тому в мережі з'явилося ексклюзивне відео святкування. Виявилося, що там були Ігор Коломойський, Петро Симоненко, Андрій Клюєв, Сергій Тігіпко, Дмитро Табачник та інші політики.

Эксклюзивное видео со дня рождения Януковича. 2011 годVESTI

У 2012 році місце святкування було тим самим – держдача «Зоря». За інформацією ЗМІ, Януковича та його гостей розважали російські зірки – Стас Михайлов, Валерій Меладзе, Ігор Ніколаєв та Ірина Аллегрова.

Як Янукович день народження відсвяткувавТVi

Останній день народження Януковича у статусі президента був у 2013 році, хоча тоді він про це не здогадувався. Святковий захід уже традиційно був на дачі «Зоря», куди приїхала група народних депутатів, мери, глави обладміністрацій та перші особи держави. Як розповіли у пресслужбі, дарували Януковичу переважно «книги, квіти та картини».

Увечері на урочистій вечері були близько 80 людей, перед якими виступали Таїсія Повалій, Йосип Кобзон, Олександр Маршал та інші зірки шоу-бізнесу.

Видео с дня рождения Януковича в статусе президентаUkranews.com

Петро Порошенко

П'ятий президент України, а нині народний депутат, Петро Порошенко відзначає день народження 26 вересня.

Перший день народження на посаді, як розповідали у пресслужбі, Порошенко відзначив у колі сім'ї. Його дружина Марина подарувала йому альбом із малюнками дітей, які вона зібрала за час поїздок Україною.

Подарунок Марини - дитячі малюнки з усієї УкраїниПетро Порошенко

До 50-річчя Порошенка його дружина оголосила благодійне збирання коштів на честь дня народження. Сам Порошенко в інтерв'ю розповів, що не відзначає цей день: «Я не дуже люблю свої дні народження, я переконаний, що ті традиції, які намагаюся запровадити: традиції не їздити великими кортежами, не перекривати дороги, традиції не використовувати державні дачі, традиції не святкувати урочисто навіть свої ювілеї, — я думаю, що ці традиції дуже хороші, європейські, і відокремлюють нас від минулого». Звісно, важко сказати, наскільки щиро він говорив.

Увечері 26 вересня 2015-го Порошенко вилетів до США.

В 2016 році в день народження п'ятий президент знову був у Нью-Йорку. Не дивно, адже на 20-ті числа вересня зазвичай припадає відкриття сесії Генеральної асамблеї ООН.

День народження Порошенка у 2017 році запам'яталося відеопривітанням, яке для нього записала сім'я. Ролик був зроблений у формі «екстреного звернення», Марина Порошенко виступила в ролі телеведучої, вона та діти президента розповіли про його досягнення та чесноти. Вийшло дуже пафосно.

В 2018 році на день народження Порошенко знову був у Штатах. Там його привітала українська громада у Нью-Йорку, співаючи пісню Happy birthday, Mr. President.

Тож, святкував Порошенко зазвичай у Нью-Йорку. «Насичений виступами та зустрічами день завжди закінчувався близько 22:00, і наша маленька делегація їхала до якогось ресторану Нью-Йорка. Рахунок оплачував сам іменинник», – минулого року нардеп Ірина Геращенко розкрила секрет, чи п'ятий президент відзначав своє свято. А ось чи були після приватні святкування в Україні – невідомо.

Володимир Зеленський

Чинний президент відзначає день народження 25 січня.

Перший день народження Володимира Зеленського у статусі президента був у 2020 році. Як повідомляли ЗМІ, святкував він його в Офісі президента. «Все було скромно, без пафосу. І несподівано для самого президента», – розповідали джерела «Української правди».

Були присутні Андрій Богдан, Кирило Тимошенко, Юрій Костюк, Юлія Ковалів, Андрій Смирнов, Сергій Трофімов, Сергій Шефір, Андрій Єрмак, весь склад Кабміну на чолі з прем'єром Олексієм Гончаруком, керівництво парламенту – Дмитро Разумков та Руслан Стефанчук, а також Давид Арахамія та Олександр Корнієнко.

Ювілей Єрмака на держдачі: у мережі обговорюють журналістське розслідуванняЖурналісти стверджують, що Андрій Єрмак святкував свій ювілей на держдачі в Карпатах у компанії Володимира Зеленського. Реакція соцмереж – у добірці.

Перший тост говорив Разумков, якого цього року навряд чи запросять на день народження президента.

А минулий день народження Зеленського вже можна назвати скандальним. 29 січня, як з'ясували журналісти «Схем», на честь Зеленського влаштували вечірку у квартирі співвласника студії «Квартал 95» Тимура Міндіча.

Святкування тривало близько 8 годин, на ньому були присутні близько 30 гостей. При тому, що правила карантину на той момент забороняли збиратися більш як 20 людям. На вечірці були Андрій Єрмак, Сергій Шефір, Кирило Тимошенко, а також учасники «Кварталу 95» – Євген Кошовий, Олександр Пікалов, Олена Кравець та інші.

«Я святкував день народження у своїй квартирі, що розташована за адресою Грушевського, 9а. Квартира пана Міндіча є у цьому ж будинку. Пан Міндіч – комерційний директор студії «Квартал-95» і був ним до мого президентства. У пана Міндіча чудові робочі теплі стосунки з акторами та авторами студії «Квартал-95». «Студія Квартал-95» разом із паном Міндічем, знаючи, що я буду вдома у своїй квартирі у свій день народження, зробили мені сюрприз і покликали мене до цієї квартири. Я піднявся на кілька поверхів і ввійшов. Так, був крутий сюрприз», – прокоментував згодом Володимир Зеленський.

Нагадаємо, у листопаді з журналістського розслідування стало відомо, що керівник Офісу президент Андрій Єрмак відсвяткував свій день народження на державній дачі у Карпатах у компанії Володимира Зеленського.

Тут можна прочитати, як цю інформацію в ході пресмарафону прокоментував Зеленський.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: