Подкаст «Словом» за 19 січня: суди (не)проти олігархів і кількість мільярдерів у світі

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 19 січня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про візит Ентоні Блінкена у Київ, готовність НАТО до нових переговорів з Росією і думку президента Туреччини стосовно вторгнення РФ в Україну. Про рішення українських судів на користь компаній, що належать олігархам. А також про кількість мільярдерів у різних країнах світу, їхні статки та галузі, в яких вони працюють. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Візит Блінкена у Київ

У Держдепі США підтвердили, що Ентоні Блінкен відвідає Україну у середу, 19 січня. Він зустрінеться із президентом Володимиром Зеленським, інформує AP, та міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. У рамках візиту держсекретар США обговорить єдиний підхід у запобіганні російській загрозі для України, а також зусилля, спрямовані на те, щоб змусити Москву зробити вибір на користь дипломатії та деескалації.

Також Блінкен зустрінеться зі співробітниками посольства США та їхніми сім'ями, щоб розповісти про плани на випадок подальшої ескалації з боку Росії. Вже 20 січня він вирушить до Берліна, де зустрінеться з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок, яка нещодавно відвідала Київ.

НАТО готові до нових переговорів с Росією

У НАТО готові до нових переговорів із Російською Федерацією щодо так званих «гарантій безпеки» і вже запропонували Кремлю низку зустрічей у рамках саміту.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на спільній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у вівторок, 18 січня.

«Головне завдання зараз полягає в тому, щоб досягти прогресу на політичному шляху вперед. Союзники НАТО готові знову зустрітися з Росією. І сьогодні я запросив Росію та всіх союзників по НАТО взяти участь у серії зустрічей у Раді Росія-НАТО у найближчому майбутньому, щоб обговорити наші побоювання, а також побоювання Росії, і спробувати знайти спосіб запобігти будь-якому військовому нападу на Україну» - сказав генсек НАТО.

Також він закликав РФ скасувати рішення щодо розірвання дипломатичних відносин з Альянсом.

Нагадаємо, ще в грудні Росія зажадала від НАТО та США гарантій неприєднання України до Альянсу. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не піде на компроміс із РФ щодо членства інших країн в Альянсі. Також, за його словами, Росія не має права вето з питання вступу України до НАТО.

Чи нападе РФ на Україну: думка Туреччини

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вважає нереалістичним сценарій вторгнення Росії в Україну. Про це пише видання Daily Sabah у вівторок, 18 січня, наводячи цитату Ердогана.

«Я не вважаю реалістичним сценарій вторгнення Росії до України. Україна не звичайна країна, Україна – могутня держава. Крім того, для того, щоб Росія пішла на цей крок, їй необхідно проаналізувати ситуацію у всьому світі та свою власну ситуацію» - сказав він. Президент Туреччини наголосив на необхідності обговорення цього питання з президентом Росії Володимиром Путіним.

Між тим, в Україну прибула військова допомога для Збройних сил, відправлена Великою Британією. ЗСУ отримали легкі гранатомети для бою у міських умовах. Про це повідомило Міністерство оборони України.

Суди (не)проти олігархів: як українські судді ставали на бік олігархічних компаній

На початку 2021 року Верховний суд України відмовив у задоволенні касаційної скарги про стягнення 425,8 млн грн боргу з «ДТЕК Західенерго», що належить Рінату Ахметову, на користь НЕК «Укренерго».

В «Укренерго» наполягали, що «ДТЕК Західенерго» неналежно виконувала умови договору про надання послуг з передачі електроенергії.

Крім того, у червні Верховний суд відмовився задовольнити касаційну скаргу «Укренерго» до компанії «Д.Трейдінг» теж Ріната Ахметова про стягнення 651 млн грн заборгованості за надання послуг з передачі електроенергії.

Ще одне рішення на користь «ДТЕК Західенерго» ухвалив у вересні Господарський суд Києва. Він зобов'язав «Укренерго» виплатити 1,32 млрд грн боргу за роботу на ринку балансувальної електричної енергії у період з листопада 2020-го до липня 2021-го. Нині справу направлено до Північного апеляційного господарського суду.

У липні Східний апеляційний господарський суд зобов'язав стягнути з «Укрзалізниці» 749,2 млн грн боргу на користь «Укртранслізингу» Ахметова. У грудні Верховний суд це рішення скасував.

Низку рішень у 2021 році суди ухвалили на користь облгазів, які належать олігарху Дмитру Фірташу. У травні-червні Східний апеляційний госпсуд та Господарський суд Харківської області відмовили «Укртрансгазу» у задоволенні скарги та стягненні з «Харківгазу» 269,7 млн грн та 932 млн грн заборгованості. Наразі ці провадження перебувають на розгляді в Касаційному господарському суді.

Крім того, Верховний суд відмовив у стягненні 956,8 млн грн боргу з «Київоблгазу» на користь «Укртрансгазу».

«Укртрансгазу» також не вдалося відсудити 2,53 млрд грн у «Дніпропетровськгазу» за неналежне виконання зобов'язань за договором транспортування газу – Верховний суд відмовив у задоволенні касаційної скарги.

У червні Верховний суд не задовольнив касаційну скаргу щодо повернення до державної власності газової мережі «Волиньгаз».

У листопаді Верховний суд відмовився задовольнити касаційну скаргу та скасував вимогу до компанії «Інтерпайп» Віктора Пінчука про збільшення податку на прибуток: за основним платежем – 1,32 млрд грн, за штрафними санкціями – 639,1 млн грн.

Тоді ж у листопаді Окружний адмінсуд Києва скасував вимогу Центрального регіонального управління Податкової служби збільшити податок на прибуток «Укрнафти» Ігоря Коломойського до 4,28 млрд грн. Після цього було відкрито провадження про визнання рішення протиправним.

Крім цього, «Укрнафта» та «Укртатнафта» Коломойського завдяки суду уникнули сплати штрафу Антимонопольному комітету розміром 4,7 млрд грн.

Докладніше про подібні випадки та про суми, які фігурували у відповідних судових справах - читайте у нашому аналітичному матеріалі з інфографікою на порталі.

Скільки у світі мільярдерів

Видання Bloomberg щоденно оновлює рейтинг найбагатших людей у світі. До рейтингу входить 500 мільярдерів із 48 країн. Їхній загальний розмір статків за підрахунками «Слово і діло» – 8 трлн 385,4 млрд доларів.

Найбільше багатіїв у США – до рейтингу Bloomberg входять 173 мільярдери з американським паспортом. Їхні загальні статки становлять близько 3,6 трлн доларів. Удвічі менше мільярдерів із Китаю – у рейтингу їх 80, загальні статки – 1 трлн 126,5 млрд доларів.

До рейтингу входять 25 мільярдерів із Росії, чиї загальні статки можна оцінити в 381,5 млрд доларів. Практично стільки ж у рейтингу мільярдерів з Німеччини – 24, загальна сума їхніх статків становить 326,7 млрд доларів.

У Франції 16 мільярдерів, в Індії – 20. Загальний розмір їхніх статків практично ідентичний – близько 451 млрд доларів.

До рейтингу Bloomberg також увійшли 15 мільярдерів з Гонконгу (244,1 млрд доларів), 14 – з Канади (198,3 млрд доларів), 13 – з Великої Британії (118,7 млрд доларів), по 10 – з Австралії (124,2 млрд доларів) та Швеції (104,4 млрд доларів).

З України в рейтингу теж є один представник – Рінат Ахметов, він має статки у 11,3 млрд доларів.

Найбільше мільярдерів працюють у галузі технологій – 79 осіб, серед них Ілон Маск та Джефф Безос, які посідають перші дві позиції у рейтингу.

Ще мільярдери працюють у сфері промисловості, фінансовій галузі, сфері інвестицій і у сфері споживання, роздрібної торгівлі, нерухомості, харчування, охорони здоров'я, енергетики тощо.

Про те, в яких країнах скільки мільярдерів та про сумарний розмір їхніх статків - дізнавайтеся більше з нашого спецматеріалу на порталі та в телеграм-каналі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: