Росія вимагає від НАТО та США гарантувати неприєднання України до Альянсу – проект угоди

Читать на русском
Росія пропонує НАТО зобов'язатися унеможливити подальше розширення та приєднання до альянсу України.
Фото: РИА Новости

МЗС РФ опублікувало проєкти Договору між Росією та США про гарантії безпеки, а також Угоду про заходи забезпечення безпеки РФ та держав-членів НАТО. Москва, зокрема, вимагає виключити можливість приєднання України до Альянсу.

Документи оприлюднені на сайті МЗС РФ у п'ятницю, 17 грудня.

Віхи Незалежності: що, якби Україна отримала ПДЧ в НАТО у 2008 роціДо 30-річчя Незалежності України часто згадують події, які докорінно змінили історію нашої держави. Що було б, якби Україна отримала ПДЧ в НАТО у 2008 році – у матеріалі політолога Олександра Радчука.

Так, у договорі з США, Росія, зокрема, пропонує таке:

  • (Не використовувати територію інших держав з метою підготовки або здійснення збройного нападу проти іншої сторони, або інших дій, що зачіпають докорінні інтереси безпеки іншої сторони. «ст.3»)

  • (США зобов'язані виключити подальше розширення НАТО у східному напрямку, відмовитися від прийому до Альянсу країн, що раніше входили до СРСР.

США не будуть створювати військові бази на території держав, які раніше входили до СРСР і не були членами Організації Північноатлантичного договору, використовувати їх інфраструктуру для ведення будь-якої військової діяльності, а також розвивати з ними двостороннє військове співробітництво «ст.4»).

  • (США та РФ утримуються від розміщення своїх збройних сил та озброєнь у районах, де таке розгортання сприймалося б іншою стороною як загроза своїй національній безпеці, за винятком такого розгортання в межах національних територій.

Сторони утримуються від польотів важких бомбардувальників, оснащених для ядерних або для неядерних озброєнь, та пересування надводних бойових кораблів усіх класів, у тому числі в рамках союзів, коаліцій та організацій, у районах відповідно поза національним повітряним простором «ст.5»).

У проекті угоди з НАТО Росія, зокрема, пропонує «виключити подальше розширення НАТО, зокрема, приєднання України, а також інших держав» (ст.6).

Нагадаємо, напередодні у Кремлі заявили про готовність до діалогу з НАТО.

А в МЗС України повідомляли, що у Брюсселі так і не отримали відповіді про рік вступу до НАТО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: