Суди vs олігархи: які рішення у 2021 році було ухвалено на користь компаній Ахметова, Фірташа та інших

Читать на русском

Українські суди протягом 2021 року ухвалили кілька скандальних рішень на користь підприємств, власниками яких є олігархи. Наприклад, суд зобов'язав «Укренерго» сплатити 1,3 млрд грн боргу ДТЕК Ріната Ахметова за роботу на ринку балансувальної електричної енергії. Про це та інші судові рішення – на інфографіці «Слово і діло».

На самому початку 2021 року Верховний суд України відмовив у задоволенні касаційної скарги про стягнення 425,8 млн грн боргу з «ДТЕК Західенерго», що належить Рінату Ахметову, на користь НЕК «Укренерго».

В «Укренерго» наполягали, що «ДТЕК Західенерго» неналежно виконувала умови договору про надання послуг з передачі електроенергії.

Крім того, у червні Верховний суд відмовився задовольнити касаційну скаргу «Укренерго» до компанії «Д.Трейдінг» Ахметова про стягнення 651 млн грн заборгованості за надання послуг з передачі електроенергії.

Ще одне рішення на користь «ДТЕК Західенерго» Ахметова ухвалив у вересні Господарський суд Києва. Суд зобов'язав «Укренерго» виплатити 1,32 млрд грн боргу за роботу на ринку балансувальної електричної енергії, йдеться про період з листопада 2020-го до липня 2021-го. Нині справу направлено до Північного апеляційного господарського суду.

У липні Східний апеляційний господарський суд зобов'язав стягнути з «Укрзалізниці» 749,2 млн грн боргу на користь «Укртранслізингу» Ахметова. У грудні Верховний суд скасував це рішення.

Низку рішень у 2021 році суди ухвалили на користь облгазів, які належать олігарху Дмитру Фірташу. У травні-червні Східний апеляційний госпсуд та Господарський суд Харківської області відмовили «Укртрансгазу» у задоволенні скарги та стягненні з «Харківгазу» 269,7 млн грн та 932 млн грн заборгованості. Наразі ці провадження перебувають на розгляді в Касаційному господарському суді.

Крім того, Верховний суд відмовив у стягненні 956,8 млн грн боргу з «Київоблгазу» на користь «Укртрансгазу».

«Укртрансгазу» також не вдалося відсудити 2,53 млрд грн у «Дніпропетровськгазу» за неналежне виконання зобов'язань за договором транспортування газу – Верховний суд відмовив у задоволенні касаційної скарги.

У червні Верховний суд не задовольнив касаційну скаргу щодо повернення до державної власності газової мережі «Волиньгаз».

Своєю чергою, «Нафтогаз України» не зміг у суді домогтися відкриття провадження у справі про банкрутство «Київоблгазу». Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу та підтвердив рішення іншого суду, в якому йшлося, що «Київоблгаз» не відповідає законодавчому поняттю юридичної особи, яка не може виконати свої грошові зобов'язання інакше як через процедуру банкрутства. Справа також перебуває на розгляді в Касаційному госпсуді.

У листопаді Верховний суд відмовився задовольнити касаційну скаргу та скасував вимогу до компанії «Інтерпайп» Віктора Пінчука про збільшення податку на прибуток: за основним платежем – 1,32 млрд грн, за штрафними санкціями – 639,1 млн грн.

Тоді ж у листопаді Окружний адмінсуд Києва скасував вимогу Центрального регіонального управління Податкової служби збільшити податок на прибуток «Укрнафти» Ігоря Коломойського до 4,28 млрд грн. Після цього було відкрито провадження про визнання рішення протиправним.

Крім цього, «Укрнафта» та «Укртатнафта» Коломойського завдяки суду уникнули сплати штрафу Антимонопольному комітету розміром 4,7 млрд грн.

Нагадаємо, 24 листопада Кабінет міністрів затвердив план боротьби з олігархами, який, зокрема, передбачає забезпечення справедливого та ефективного правосуддя до грудня 2023 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: