У Казахстані озвучили кількість загиблих під час протестів у місті Алмати

Читать на русском
З двох з гаком сотень загиблих цивільних і силовиків, убитих в ході протестів в Казахстані, три чверті жертв припало саме на Алмати
Фото з місця подійSputnik

Під час протестів, погромів і придушення заворушень в колишній столиці Казахстану, місті Алмати, за офіційними даними загинуло не менше 160 осіб.

Про це заявив начальник Департаменту поліції Алмати Канат Таймерденов, повідомляє Радіо Азаттик.

«Серед громадян померло 149 осіб. Серед правоохоронців загинуло 11 осіб» - заявив він.

Старим тут не місце: до чого може призвести газовий бунт у Казахстані і до чого тут УкраїнаАнтиурядові мітинги в Казахстані можуть мати вплив і на ситуацію в Україні, подробиці читайте в матеріалі.

Заява Таймерденова викликало багато питань, оскільки в ньому він не згадав, скільки цивільних, які не брали участі в погромах і заворушень, стало жертвами застосування летальної зброї як з боку погромників, так і з боку силовиків, які отримали наказ стріляти на поразку. Крім того, поліцейський звинуватив невідомих осіб, які, за його словами, мали професійну підготовку, в нападах на морги з метою викрасти трупи знищених силовиками погромників; він заявив про мінімум сім таких атак.

«Напади здійснювали професійно підготовлені люди, які досконало володіють зброєю, методами ведення бою. При цьому вони не залишали вбитих і поранених, а забирали їх з собою. У ці дні було сім нападів на морг, в ході яких 41 тіло загиблих було викрадено невідомими особами» - сказав він.

Протести в Казахстані: чому їх некоректно порівнювати з Євромайданом та як далі можуть розвиватися подіїПолітолог розповів, чому некоректно порівнювати події у Казахстані з Євромайданом в Україні та як можуть розвиватися події далі.

Нагадаємо, Генпрокуратура Казахстану підрахувала кількість загиблих у масових протестах. За останніми даними, під час мітингів загинули 225 осіб.

В Управлінні з прав людини Організації Об'єднаних Націй зажадали негайного і неупередженого розслідування випадків загибелі протестувальників під час масових протестів в Казахстані. Таким чином в ООН хочуть визначити, наскільки виправданим було застосування проти протестів жорстких заходів з боку силових структур.

Зараз в Казахстані збирають підписи з вимогою розкрити імена загиблих в ході протестів. Громадяни також закликають владу надати допомогу сім'ям жертв і постраждалих.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: