Колишнього голову держбезпеки Казахстану підозрюють у спробі захоплення влади

Читать на русском
Масімов, відданий соратник першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, був зміщений з посади голови КНБ 6 січня 2022 року
Карім МасімовReuters

Комітет національної безпеки (КНБ) Казахстану підозрює свого колишнього керівника, звільненого з цієї посади одного з найвпливовіших людей в країні Каріма Масімова, у спробі захоплення влади. КНБ розпочав слідство за фактом можливого злочину.

Про це повідомляє казахська філія Радіо Свобода - Радіо Азаттик з посиланням на пресслужбу КНБ.

Протести в Казахстані: чому їх некоректно порівнювати з Євромайданом та як далі можуть розвиватися подіїПолітолог розповів, чому некоректно порівнювати події у Казахстані з Євромайданом в Україні та як можуть розвиватися події далі.

Масімов, відданий соратник першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, був зміщений з посади голови КНБ 6 січня 2022 року. А вже 8 січня в КНБ заявили, що Масімова підозрюють у державній зраді. Самого ексголову держбезпеки країни затримали в той же день після участі в засіданні Ради безпеки країни.

13 січня в КНБ розповіли, що продовжують розслідування за фактом державної зради. Паралельно в рамках цієї ж справи розпочато досудове слідство за фактом дій, спрямованих на насильницьке захоплення влади, а також перевищення повноважень.

Крім Масімова, фігурантами цієї ж справи проходять його колишні заступники - голова підрозділів спеціального призначення КНБ Ануар Садикулов і генерал-майор Даулет Ергожин, якого 9 січня призначили заступником голови КНБ, а через пару днів затримали.

В ООН зажадали негайного розслідування всіх випадків загибелі протестувальників у КазахстаніПредставник ООН Ліз Рассел заявила, що майже 10 тисяч людей у Казахстані опинилися за ґратами за участь у протестах

Нагадаємо, в Казахстані 2 січня почалися масові протести. Тоді в Мангістауській області пройшли мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Потім вони переросли в акції по всій країні.

У Казахстані був введений червоний рівень терористичної загрози, а також надзвичайний стан.

На цьому тижні президент Токаєв заявив, що у Казахстані відновлено повний порядок. У країні відновилася робота громадського транспорту, також знову приймає пасажирські рейси аеропорт в Алмати.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: