У Казахстані офіційно заявили про 225 жертв протестів

Читать на русском
Генпрокуратура Казахстану підрахувала кількість загиблих під час масових протестів. За останніми даними, під час мітингів загинули 225 осіб.
Фото vlast.kz

Генпрокуратура Казахстану підрахувала кількість загиблих під час масових протестів. За останніми даними, під час мітингів загинули 225 осіб.

Про це заявив начальник служби кримінального переслідування Генеральної прокуратури Серік Шабалаєв.

Згідно з його слів, під час протестів загинули 206 мирних жителів та 19 силовиків. Крім того, 4 578 осіб отримали травми, з них 4 353 поранених. Однак більшість поранених, за підрахунками влади – силовики, їх нарахували 3 393 осіб. У лікарнях перебувають 267 постраждалих, з яких 67 у реанімації.

«Дані попередні і можуть уточнюватися і змінюватися», – заявив він.

Шабалаєв додав, що Генпрокуратура Казахстану зараз розслідує 546 кримінальних справ через протести. Під варту взяли 446 осіб, які є підозрюваними у цих справах.

Нагадаємо, в Управлінні з прав людини Організації Об'єднаних Націй зажадали негайного і неупередженого розслідування випадків загибелі протестуючих під час масових протестів в Казахстані. Таким чином в ООН хочуть визначити, наскільки виправданим було застосування проти протестів жорстких заходів з боку силових структур.

Додамо, мітинги проти підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня в Мангістауській області. Вони переросли у масові протести. Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ ввела війська.

Цього тижня президент країни Касим-Жомарт Токаєв заявив, що місію ОДКБ у Казахстані завершено. У трьох регіонах уже скасували режим НС.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: