В ООН зажадали негайного розслідування всіх випадків загибелі протестувальників у Казахстані

Читать на русском
Представник ООН Ліз Рассел заявила, що майже 10 тисяч людей у Казахстані опинилися за ґратами за участь у протестах
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Управлінні з прав людини Організації Об'єднаних Націй зажадали негайного і неупередженого розслідування випадків загибелі протестуючих під час масових протестів в Казахстані. Таким чином в ООН хочуть визначити, наскільки виправданим було застосування проти протестів жорстких заходів з боку силових структур.

Про це повідомляє Euronews.

Протести в Казахстані: чому їх некоректно порівнювати з Євромайданом та як далі можуть розвиватися подіїПолітолог розповів, чому некоректно порівнювати події у Казахстані з Євромайданом в Україні та як можуть розвиватися події далі.

Представник ООН Ліз Троссел заявила, що майже 10 тисяч осіб у Казахстані опинилися за ґратами за участь у протестах. Уряд Казахстану має розібратися, хто з них брав участь у збройних нападах, грабежах і погромах, а хто прийшов на мирний протест. Останніх, на думку Троссел, Казахстанська влада зобов'язана негайно відпустити.

«Близько 9 900 осіб перебувають в ув'язненні станом на 11 січня. Це, безумовно, величезна цифра. Ми хотіли б сказати, що відповідно до міжнародного законодавства люди мають право на мирний протест і право висловлювати свою думку. І вони не повинні бути затримані просто за висловлення своєї думки» - заявила вона.

Нагадаємо, в Казахстані з 2 січня тривають масові протести. Тоді в Мангістауській області почалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Потім вони переросли в акції по всій країні.

У Казахстані введено червоний рівень терористичної загрози. Президент Токаєв наказав силовикам стріляти на поразку. У країну введено військовий контингент ОДКБ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: