ДБР розраховує, що запобіжний захід Порошенку оберуть 17 січня

Читать на русском
Петро Порошенко планує повернутися в Україну 17 січня. В ДБР планують у цей день обрати колишньому президентові запобіжний захід.
Слово і діло

Колишній президент Петро Порошенко планує повернутися в Україну 17 січня 2022 року - в цей день, скоріше за все, йому оберуть запобіжний захід.

Про це повідомляє пресслужба ДБР у середу, 12 січня.

«За інформацією ЗМІ, п’ятий президент України планує повернутися до України 17 січня 2022 року. Тому органи досудового розслідування розраховують на проведення усіх необхідних процесуальних дій в день його повернення, у тому числі обрання запобіжного заходу», - повідомили у відомстві.

Порошенку оголосили про підозру у «вугільній справі»: у яких ще провадженнях фігурує п'ятий президентПетру Порошенку оголосили про підозру у держзраді у справі про закупівлю вугілля. У яких ще провадженнях фігурує п'ятий президент.

Якщо Порошенко ухилиться від явки до суду, як пояснюють у ДБР, це може стати підставою для застосування найсуворішого запобіжного заходу.

Згідно зі статтею 24 Конституції України, всі громадяни, у тому числі народні депутати, є рівними перед законом.

«З метою уникнення маніпуляцій та подальших інформаційних спекуляцій довкола даного кримінального провадження повідомляємо, що статтею 42 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що підозрюваний зобов’язаний прибувати за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду», - повідомили в ДБР.

Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо закупівлі вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР».

Нагадаємо, що у грудні 2021 року співробітники ДБР намагалися вручити Порошенку повістку про виклик для проведення процесуальних дій, але він проігнорував представників правоохоронного органу та поїхав у невідомому напрямку.

З метою виконання народним депутатом покладених на нього процесуальних обов’язків, слідчий за погодженням з в. о. Генерального прокурора звернувся до Печерського райсуду міста Києва з відповідним клопотанням про обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу. У зв’язку з тим, що вказаний нардеп ухилився від явки до суду, зазначене клопотання досі не розглянуто слідчим суддею.

6 січня Печерський районний суд Києва наклав арешт на все майно колишнього президента України, нардепа Петра Порошенка.

У ДБР тоді заявили, що суд заарештував лише те майно Порошенка, яке належить йому на підставі даних реєстрів. Активи телеканалів «Прямий» та «5 канал» сюди не входять.

Згодом з'явилися нібито докази арешту активів каналів.

Проте після цього у ДБР уточнили, що заарештовано лише ті частки каналів «Прямий» та «5 канал», які належать Порошенку. У цих медіа не один бенефіціар.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: