Протести у Казахстані: до чого може призвести введення військ РФ та Білорусі

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Протести у Казахстані розпочалися 2 січня, після того, як уряд запровадив нову ціну на скраплений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим пальним, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Через кілька днів уряд Казахстану оголосив про зниження ціни на газ, а президент затвердив указ про термінову відставку всього уряду країни. Однак протести не припинилися, у місцевій поліції заявили, що десятки учасників мітингів в Алмати були вбиті правоохоронцями, також відомо про щонайменше 13 загиблих силовиків. Уночі 6 січня почалася антитерористична операція в Алмати, у кількох областях та містах оголошено надзвичайний стан. Тим часом РФ та Білорусь відряджають свої війська «на допомогу» Казахстану. Військовий експерт Олег Жданов розповів «Слово і діло», який розвиток подій найбільш вірогідний та який вплив вони можуть мати на Україну.

На думку військового експерта Олега Жданова, мета введення військ Росії відрізняється від декларативної, і насправді йдеться не про допомогу Казахстану у розгоні протестів.

«Росії потрібен привід, адже ця ситуація стала для неї неочікуваною і тому вона буде намагатися якомога швидше ввести туди силові підрозділи для того, щоб була можливість впливати на ситуацію. Головна мета російських військ – взяття під контроль керівництва країни. Під виглядом їхньої охорони та безпеки, Росія буде намагатися брати під контроль стратегічні інфраструктурні об’єкти, зв’язок, телебачення, ЗМІ, електростанції, щоб надалі використати це на свою користь», – вважає Жданов.

Водночас експерт нагадує про Китай і Туреччину, яким не байдуже те, що відбувається у Казахстані.

«Я не виключаю можливості, що фінансову підтримку деякі протестувальники можуть мати не лише від місцевих кланів, а ще й з китайського боку. Також у ситуацію в Казахстані буде намагатися втрутитися Туреччина, тому що Казахстан входить до так званого тюркського миру (обидві країни входять до Організації тюркських держав, разом з Азербайджаном, Киргизстаном та Узбекистаном – ред.)», – припустив експерт.

На думку Жданова, Росія хоче «замастити Лукашенка кров’ю», щоб у нього не було можливості відступати і вагатися, ставати на бік Заходу чи Сходу.

«Присутність Білорусі може бути обумовлена тим, що у Росії просто забракне сил, адже РФ зараз має Сирію, Лівію, Грузію, Молдову, Україну – військ на всіх не вистачає», – наголосив Жданов.

Експерт додав, що Путін буде намагатися схилити Казахстан на свій бік і продовжити ідею відродження Радянського Союзу.

На думку Жданова, зараз ситуація може бути вигідною для України в тактичному плані, адже Росія переключила свою увагу. Однак у стратегічному плані – це погано.

«Якщо Путін програє у Казахстані, він візьметься за Україну з новою силою і злістю, якщо виграє – на «крилах перемоги» ще більше почне тиснути на Україну», – зазначив військовий експерт.

За його словами, ситуація з Казахстаном для України – відтермінування, невеликий часовий період, який можна було б використати задля зміцнення своєї політичної і військової позиції в Європі, якщо керівництво буде спроможне використати цю перевагу.

Єдине, що може влаштувати Україну, на думку експерта, це якщо Росія загрузне у війні в Казахстані: якщо там почнеться громадянська війна, і РФ стане на бік однієї зі сторін.

«Надалі у Казахстані буде дуже жорстко, адже ще 5 січня був відданий наказ про відкриття вогню, а в Алмати йдуть вуличні бої, є офіційні повідомлення про десятки загиблих серед цивільного населення. Тому якщо казахи у найближчу добу-дві не візьмуть владу у свої руки і не перетягнуть на свій бік армію, щоб вона закрила повітряний простір і почала контролювати основні інфраструктурні об’єкти, то вони можуть зазнати поразки», – резюмував Жданов.

Нагадаємо, раніше журналіст Денис Попович писав, до чого може призвести газовий бунт у Казахстані і до чого тут Україна.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: