Протести в Казахстані: президент країни відправив у відставку весь уряд

Читать на русском
При цьому члени уряду продовжать виконувати свої обов'язки до моменту, поки не буде затверджений новий склад Кабінету міністрів
Касим-Жомарт ТокаєвАқорда

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв в ніч на 5 січня затвердив указ про термінову відставку всього уряду країни. Причиною відставки стали протести, що спалахнули в країні.

Про це повідомляється на сайті президента країни.

«Відповідно до статті 70 Конституції Республіки Казахстан постановляю: прийняти відставку уряду Республіки Казахстан. Тимчасово покласти виконання обов'язків прем'єр-міністра Республіки Казахстан на Смаїлова Аліхана Асхановича» - сказано в повідомленні.

При цьому члени уряду продовжать виконувати свої обов'язки до моменту, поки не буде затверджений новий склад Кабінету Міністрів. Державним секретарем країни призначений колишній помічник президента Токаєва.

Нагадаємо, в Казахстані новий, 2022 рік, почався з мітингів у містах Жанаозен і Актау на заході країни. Пізніше на вулиці стали виходити та в інших регіонах. Станом на вечір 4 січня в країні безліч постраждалих і затриманих поліцією, на вулицях міст зіткнення мітингувальників з силами правопорядку.

Раніше президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив введення режиму надзвичайного стану в місті Алмати та Мангістаунській області країни, які найсильніше охоплені протестами проти уряду.

В ході протестів в Казахстані рахунок затриманих пішов на сотні. Тільки в Алмати, де протести розгорілися особливо сильно, поліція затримала і помістила в автозаки понад сто учасників заворушень. Ще стільки ж затримали по всій країні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: