Пентагон планує ділитися з Україною оперативними розвідданими щодо військ РФ – NYT

Читать на русском
Вчасно отримані розвідувальні дані допоможуть якщо не запобігти вторгненню в Україну, то зустріти його у всеозброєнні
ПентагонВікіпедія

Пентагон планує почати передачу Україні оперативних розвідувальних даних про пересування, зосередження та місцезнаходження російських військ біля кордонів України. Передбачається, що одержувані в режимі реального часу розвіддані дозволять Україні швидше відреагувати на можливе російське вторгнення.

Про це повідомляє американське видання The New York Times з посиланням на джерела з Адміністрації президента США Джозефа Байдена, які побажали залишитися анонімними через правила дотримання секретності.

Так, Спільний план розробки Пентагону, Білого Дому та Державного департаменту США передбачає передачу Україні військової техніки, призначеної раніше для афганської армії. США і Британія направили в Україну експертів з кіберзахисту на випадок спроби РФ влаштувати масштабну кібератаку на українські системи.

Епоха ультиматумів: як нагнітається напруженість довкола УкраїниМіністр оборони Російської Федерації звинуватив Україну у спробах використати заборонену зброю.

Однак передачі розвідданих в реальному часі в плані приділяється значно більше уваги, оскільки вчасно отримані дані допоможуть якщо не запобігти вторгненню в Україну, то зустріти його у всеозброєнні.

За повідомленням видання, у Байдена визнали, що план з передачею даних має особливу важливість. Вже зараз спецслужби США надали українським Збройним силам доступ до значно більшої кількості даних по Росії, ніж це було до нарощування російського угруповання. Проте ставлення до плану двояке - у Вашингтоні побоюються, що отримавши всю повноту розвідданих, Україна може зважитися на превентивний удар. Це той самий сценарій, який Західній громадськості намагався показати президент Росії Володимир Путін - і при більш розширених можливостях України він може стати реальністю, підозрюють в Пентагоні.

Тим часом Росія оголосила про відведення незначної частини сил, зосереджених біля українських кордонів, назад углиб країни. Південний військовий округ (ПВО) російської армії повертає 10 тисяч військових в місця постійної дислокації після місяця «польових занять».

Нагадаємо, за даними Ради безпеки та оборони України, Росія зосередила 122 тисячі військових в межах 200 кілометрів від кордону.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: