У МЗС відповіли на вимогу Росії гарантувати неприєднання України до НАТО

Читать на русском
У Міністерстві закордонних справ України звернули увагу на поширені МЗС Російської Федерації російські проекти договору зі США та угоди з НАТО.
З відкритих джерел

Тільки влада України та НАТО вирішуватимуть питання щодо членства країни в Альянсі.

Про це кореспонденту УНІАН заявив речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи пропозицію Росії відмовитися від прийняття України до Альянсу та «відмовитися від ведення будь-якої військової діяльності на території України».

«У Міністерстві закордонних справ України звернули увагу на поширені МЗС Російської Федерації російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки», - зазначив Ніколенко.

Віхи Незалежності: що, якби Україна отримала ПДЧ в НАТО у 2008 роціДо 30-річчя Незалежності України часто згадують події, які докорінно змінили історію нашої держави. Що було б, якби Україна отримала ПДЧ в НАТО у 2008 році – у матеріалі політолога Олександра Радчука.

У зв'язку з положеннями цих проєктів, що стосуються української держави, речник МЗС зазначає, що «лише Україна та члени НАТО мають право вирішувати вектор подальшого розвитку своїх відносин, у тому числі й у питанні набуття Україною членства в Альянсі».

Також, за словами Ніколенка, таку ж саму позицію розподіляє і сам Альянс, що підтверджується, зокрема, у заяві Північноатлантичної ради від 16 грудня 2021 року.

«Це ж стосується і виняткового суверенного права України самостійно визначати розвиток відносин із іноземними державами на двосторонньому рівні, у тому числі у сфері військового співробітництва», – заявляє речник.

«Наголошуємо на загальновизнаному факті – головною проблемою безпеки в євроатлантичному просторі зараз є озброєна агресія РФ, а також нинішня російська ескалація вздовж кордону України та на її окупованих територіях. Саме згортання ескалації та припинення розв'язаного Росією міжнародного збройного конфлікту є найкращою гарантією безпеки на континенті», - констатує Ніколенко.

«У зв'язку з цим закликаємо Росію, якості перших конструктивних кроків для досягнення цієї мети, невідкладно і беззастережно повернутися до конструктивного порядку денного, і вже зараз розпочати виконання Мінських домовленостей та домовленостей лідерів Нормандського формату, у тому числі загальних узгоджених висновків саміту Нормандської четвірки 2019 року. Висновків, що стосуються насамперед неухильного дотримання режиму припинення вогню, подальшого розведення сил і засобів, продовження процесу розмінування, виконання політичних аспектів загальних узгоджених висновків Паризького саміту, відкриття та забезпечення належного функціонування нових пунктів пропуску на лінії розмежування, проведення наступних етапів процесу взаємного звільнення утримуваних осіб та обміну відповідними списками», - підсумував Ніколенко.

Сьогодні ми писали про те, що МЗС РФ опублікувало проєкти Договору між Росією та США про гарантії безпеки, а також Угоду про заходи забезпечення безпеки РФ та держав-членів НАТО. В документах Москва вимагає виключити приєднання України до Альянсу.

Нагадаємо, напередодні у Кремлі заявили про готовність до діалогу з НАТО.

А в МЗС України повідомляли, що у Брюсселі так і не отримали відповіді про рік вступу до НАТО.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: