G7 пообіцяли РФ «тяжкі наслідки» за подальшу агресію проти України

Читать на русском
Глави МЗС країн G7 у неділю, 12 грудня, попередили Росію щодо серйозних наслідків у разі нападу на Україну.
Getty Images

Глави МЗС країн G7 у неділю, 12 грудня, закликали Росію дотримуватися міжнародних зобов'язань та транспарентності військової активності, попередили про серйозні наслідки у разі нападу на Україну.

Про це йдеться у заяві, випущеній за підсумками зустрічі у Ліверпулі 12 грудня.

Ескалація конфлікту: що буде замість повномасштабної агресії РосіїРосія вдруге у 2021 році брязкає зброєю біля кордонів України. Втім, чи справді все йде до повномасштабної агресії – аналізував політолог Олександр Радчук.

«Ми, міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки та Високого представника Європейського Союзу, єдині у нашому засудженні нарощування військової могутності Росії та агресивної риторики щодо України», - йдеться у заяві.

«Ми закликаємо Росію послабити ескалацію, використовувати дипломатичні канали та дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань щодо прозорості військової діяльності, як це закликав зробити президент Байден під час розмови з президентом Путіним 7 грудня», - додали глави дипломатії країн G7 та ЄС.

Також вони підтвердили підтримку «зусиль Франції та Німеччини у Нормандському форматі для досягнення повного виконання Мінських угод з метою врегулювання конфлікту на сході України».

«Будь-яке застосування сили для зміни меж суворо заборонено міжнародним правом. Росія не повинна сумніватися в тому, що подальша військова агресія проти України матиме величезні наслідки та важку ціну у відповідь», - йдеться у заяві.

Міністри країн G7 та представник ЄС також підтвердили «тверду відданість суверенітету та територіальній цілісності України, а також право будь-якої суверенної держави визначати своє майбутнє».

Нагадаємо, сьогодні анонсувалося, що G7 готує дві заяви щодо Росії.

До цього Велика Сімка погодила реакцію на агресивні дії РФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: