Як буде працювати Фонд майбутніх поколінь – подробиці

Читать на русском
Фонд майбутніх поколінь,  де будуть накопичуватимуться кошти українців з  економічного паспорта, запрацює з 2023 року.
Фото з відкритих джерел.

Фонд майбутніх поколінь (ФМП), де будуть накопичуватимуться кошти українців, які не досягли 18-річного віку, запрацює з 2023 року.

Про це йдеться у статті Економічної правди «Покоління Зе: народжені за президента Зеленського отримають по 20 тисяч євро. Як це буде?», опублікованій у вівторок, 7 грудня. Журналісти аналізували законопроєкт, який уже внесений президентом Володимиром Зеленським до парламенту, але якого ще немає на сайті ВРУ.

Аналізуємо виконання президентської програми: економічний паспорт українцяЗапровадити економічний паспорт українця обіцяв Зеленський. Слово і діло розібралося, що зараз з цією ідеєю.

Розроблений в Офісі президента документ передбачає створення спеціального фонду державного бюджету, з якого щорічно десятки мільярдів гривень потраплятимуть до Фонду майбутніх поколінь.

Спецфонд наповнюватиметься коштами, які держава отримує від рентної плати. Щороку до ФМП перераховуватимуть дві мінімальні заробітні плати.

У законопроєкті передбачена участь у фонді всіх, хто народився починаючи з 2019 року. Тобто за увесь час перебування Володимира Зеленського на посаді президента.

З 2023 року доходи спецфонду від ренти доведеться збільшувати, аби досягти прогнозованих Офісом президента вартості активів Фонду у 1,8 трлн грн до 2037 року.

Фонд майбутніх поколінь матиме ту ж саму форму та структуру, що і недержавні пенсійні фонди, які працюють в Україні вже 18 років і через які українці можуть самостійно накопичувати собі на старість.

Після того як Рада прийме закон, а Зеленський його підпише, впродовж шести місяців уряд повинен буде прийняти рішення про створення Фонду та обрати його Раду. Саме остання відіграватиме ключову роль в його управлінні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 6 грудня вніс до Верховної ради законопроект про економічний паспорт українця.

Раніше про паспорт розповідав голова податкового комітету Данило Гетманцев. Також деякі подробиці уточнювали в ОПУ.

У січні 2020 року законопроект про економічний паспорт подав нардеп від СН Дмитро Костюк, але Верховна рада його не розглядала. «Слово і діло» розбиралося, що передбачає депутатський проєкт закону.

Про те, як просувається справа з президентською обіцянкою «запровадити економічний паспорт українця» – читайте на сайті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: