Українець з «економічним паспортом» зможе отримати понад 600 тисяч гривень – ЗМІ

Читать на русском
Економічний паспорт. Повнолітні українці, які народилися з 1 січня 2019 року, отримають понад 600 тисяч гривень кожен. Як можна витрачати гроші.
economy.24tv.ua

Повнолітні громадяни України, які народилися з 1 січня 2019 року, отримають понад 600 тисяч гривень кожен. Це стане можливим завдяки впровадженню «економічного паспорта» та створенню Фонду майбутніх поколінь.

Про це йдеться у статті Економічної правди «Покоління Зе: народжені за президента Зеленського отримають по 20 тисяч євро. Як це буде?», опублікованій у вівторок, 7 грудня. Журналісти аналізували законопроект, який уже внесений президентом Володимиром Зеленським до парламенту, але якого поки що немає на сайті ВРУ.

Аналізуємо виконання президентської програми: економічний паспорт українцяЗапровадити економічний паспорт українця обіцяв Зеленський. Слово і діло розібралося, що зараз з цією ідеєю.

Як повідомляється у статті, щоб отримати 630 тисяч гривень, потрібно виконати такі три умови: народитися з 2019 року, мати українське громадянство та проживати на території України протягом останніх 5 років.

Виплати у 630 тисяч гривень задумали запровадити в Офісі президента, який розробляв законопроект. Перше покоління дітей, які отримають ці кошти, з'явиться у 2037 році. Загалом за той рік доведеться виплатити 191 млрд грн.

Цю суму накопичуватиме Фонд майбутніх поколінь. Гроші планують почати перераховувати з бюджету з 2023 року. Очікується, що перший державний внесок становитиме 21,8 млрд. грн. Така сума має відшкодувати внески у дві мінімальні зарплати за всіх дітей, народжених із 2019 по 2023 рік.

При цьому 630 тисяч гривень не видаватимуть «готівкою». Їх перераховуватимуть безпосередньо на документально підтверджені цілі, список яких обмежений: вища та професійно-технічна освіта в Україні, власне житло чи пенсійні накопичення у недержавному пенсійному фонді.

У критичних випадках можна буде зняти гроші на лікування тяжких захворювань (рак, інфаркт, інсульт, потреби у трансплантації життєво важливих органів).

У разі смерті учасника Фонду кошти отримає його спадкоємець (без прив'язки до певних цілей).

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 6 грудня вніс до Верховної ради законопроект про економічний паспорт українця.

Раніше про паспорт розповідав голова податкового комітету Данило Гетманцев. Також деякі подробиці уточнювали в ОПУ.

У січні 2020 року законопроект про економічний паспорт подав нардеп від СН Дмитро Костюк, але Верховна рада його не розглядала. «Слово і діло» розбиралося, що передбачає депутатський проект закону.

Про те, як просувається справа з президентською обіцянкою «запровадити економічний паспорт українця» – є окрема розгорнута аналітика на сайті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: