Співучаусники. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Колишнього суддю Миколу Чауса життя міцно побило-покидало з 2016 року, коли його спіймали на хабарі у 150 тисяч доларів, а потім з подачі високого начальства почали по кутках переховувати. Жалюгідна людина із зацькованим поглядом у свої 54 роки виглядає справжнім старим Козлодоєвим з мокрими штанями, а часом і штанів на ньому немає, коли його фіксує безжальна фотокамера чергових правоохоронців, які його знову десь знайшли.

Чаус ‒ карикатурне втілення образу жадібного неохайного судді, його скляні банки із баблом, приховані в городі, стали всенародним мемом, і взятися співчуттю просто немає звідки. Зате є звідки взятися мстивому бажанню, щоб хоча б цей відповів за все і за всіх, хто заслужив на це не менше, але в розшуку не значиться. Накопичилося, що вже казати. Тільки от немає жодної віри в те, що буде вирок на повну котушку. Не для того ріднесенького з Молдови витягали, безбожно псуючи відносини з цією, віднедавна вельми симпатичною, країною. Попереду угода зі слідством в обмін на компромат в іншій, більш гучній, але від того, здається, не більш перспективній справі, у якій, за задумом, повинен фігурувати колишній президент.

Глашатаї порожнечі. Колонка Леоніда ШвецяІ Мендель, і Арестович можуть розраховувати на свою частку суспільної уваги через свою функціональну близькість до президента. Якщо люди, які крутяться або крутилися біля нього, щось віщають, це може мати стосунок до позиції глави держави.

Наскільки Микола Чаус став символом продажного правосуддя, настільки Роман Насіров приблизно в ті самі роки, у 2017-му, зумів поєднати в собі всі риси ненависного українського чиновника: теж жадібного до чужого, теж нахабного з тими, хто нижчий, і по-рабськи догідливого перед тими, хто вищий. Феофанія, де обидва отримали підозри, назавжди пов'язала цих двох персонажів, а Ромчина картата ковдра у Кунсткамері української корупції лежить поруч із трилітровими банками Миколи. Нагадайте, в якій тюрмі мотає строк колишній головний податківець України?

Глава ДФС не лише на волі, його звільнення з посади було визнано незаконним, формально його на ній навіть відновили. Насіров не втік, і для нього всі страхи залишилися позаду, він порішав. До речі, допоміг йому в цьому безсмертний ОАСК - Окружний адміністративний суд Києва імені Павла Вовка. Поки йшли судові розборки, Роман сходив у президенти і отримав підтримку аж 2579 осіб. Остання новина про цю чисту оббрехану душу, зі Штатів: виявляється, Рома листувався із Руді Джуліані, який рив під Байдена, і федеральні прокурори Нью-Йорка вилучили докази з його акаунту електронної пошти в рамках справи проти адвоката і довіреної особи Трампа. Не інакше, Насіров старався для тамтешнього начальства, але у того не зрослося з виборами. Чи Роману не знати, як це буває.

Хто це в дзеркалі? Колонка Леоніда Швеця41 відсоток опитаних українців згодні із заявою Путіна, що росіяни і українці – один народ, який належить до одного історичного і духовного простору, а 55 відсотків заперечують.

Показна безкарність Насірова була далеко не єдиним, але одним із тих, що запам'ятовуються надовго, ударів по постмайданній надії українців на справедливу відплату. На кожного чиновника міністерського рангу відтепер подумки накидаєш картату ковдру. Нерозумні перегони з тілом Чауса і навколо нього назавжди увійдуть яскравою сторінкою в історію наших спецслужб різноманітної підвідомчої приналежності, а сам Чаус, його труси і банки, мимоволі проглядають крізь будь-якого українського суддю. Звернення «ваша честь» звучить як зухвалий тролінг, незрозуміло, чому за нього не видаляють із залу суду. І так, окремий привіт нашому дивовижному інституту президентства, без якого ні в одному з випадків тут не обійшлося.

До тридцятиріччя самостійного життя Україна підходить з чудовими традиціями. Так трапляється, нехай, погана генетика, проблеми в родині. Але ж і далі буде те саме, ось у чому печаль. І її не заглушить жоден гучний ювілейний концерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: