Приховування Чауса працівниками СБУ є допомогою в ухиленні від слідства – НАБУ

Читать на русском
У Національному бюро вважають, що дії працівників української спецслужби стосовно приховування колишнього служителя Феміди можуть містити ознаки злочину.

Приховування Службою безпеки України від Національного антикорупційного бюро інформації про місцеперебування колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса є фактичним сприянням в ухиленні від кримінальної відповідальності та може містити ознаки злочину.

Про це йдеться у заяві НАБУ.

«Приховування співробітниками СБУ від детективів НАБУ інформації про місцеперебування екссудді Дніпровського райсуду Києва, підозрюваного в отриманні неправомірної вигоди, є фактичним сприянням в ухиленні від кримінального судочинства та може містити ознаки злочину у вигляді перевищення службових повноважень», – наголошують у відомстві.

В бюро нагадали, що КПК України передбачає передачу розшукуваної особи уповноваженому представнику органу досудового розслідування. Тобто, коли Чауса було знайдено його як розшукуваного мали передати представнику НАБУ.

«Натомість маємо ситуацію фактичного переховування підозрюваного співробітниками СБУ та ігнорування процесуального закону. 1 серпня детективи НАБУ надіслали до СБУ та ОГП вимогу про негайне доставлення екссудді до Національного бюро. Він є підозрюваним у справі НАБУ за ч. 4 ст. 368 КК України. 2 серпня у зв'язку із тим, що СБУ не забезпечило явку екссудді до НАБУ, було надіслано повторну вимогу із повістками про виклик підозрюваного», – додали в органі.

Крім того, в заяві наголошується, що статус потерпілого у кримінальному провадженні жодним чином не може бути підставою для переховування Чауса від кримінального судочинства та невиконання ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, 30 липня екссуддю Чауса знайшли у Вінницькій області та доставили до приміщення СБУ. Спочатку його адвокату Ростиславу Кравцю повідомляли, що Чауса немає у приміщеннях спецслужби.

Пізніше у СБУ підтвердили, що Чаус у них, але заперечили його переховування. Як стверджують в органі, екссуддя не затриманий, має статус потерпілого у справі про його викрадення і тому до Чауса застосували заходи безпеки. Після цієї заяви адвокат Кравець зміг зустрітися зі своїм клієнтом. Але вже 3 серпня він не зміг повторно поспілкуватися з Чаусом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: