Знайшовся і знову зник. Історія колишнього судді Чауса

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

У 2016 році колишнього суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса вивезли в Молдову. Тоді йому загрожувала кримінальна відповідальність за одержання 150 тисяч доларів неправомірної вигоди. Навесні 2021 року Чауса викрали вже там і нібито ввезли в Україну. У п’ятницю, 30 липня, стало відомо, що екссуддю знайшли у Вінницькій області. Після чого відбувся мінібойовик за участю Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро. Давайте пригадаємо все, що сталося за цей час.

Хабарна справа

У 2016 детективи НАБУ почали розслідувати кримінальне провадження за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди на той час судді Дніпровського райсуду Києва Чауса. За даними слідства, Чаус у 2015-2016 роках неодноразово вимагав хабаря від обвинуваченої Світлани Сасевич. За ці гроші він нібито пообіцяв винести такий вирок, аби обвинувачена не потрапила за ґрати. 9 серпня 2016 року, як стверджувало НАБУ і САП, Чаус біля своєї машини Toyota Land Cruiser Prado 150 отримав 150 тисяч доларів хабаря. Після цього екссуддя сів за кермо і поїхав у бік озера Малинівка на Троєщині до Садового товариства «Приозерне». На березі він розділив суму неправомірної вигоди на дві частини: 80 і 70 тис. дол. Першу частину поклав у 2-літрову банку і закопав, а решту – теж поклав у банку, але залишив у машині.

Того ж дня 9 серпня 2016 року ввечері Чаус вийшов з нарадчої кімнати і ухвалив вирок, яким засудив Сасевич до п’яти років позбавлення волі без конфіскації майна, але звільнив її на іспитовий строк у півтора року. На той момент судді мали імунітет і їх не можна було затримувати навіть одразу після скоєння злочину. Для цього необхідний був дозвіл Верховної ради. Тож Чауса відпустили і потім не змогли знайти за місцем проживання. Підозру екссудді направили поштою за місцем реєстрації та ще один екземпляр віддали особисто дружині. Пізніше його двічі намагалися викликати до НАБУ, але Чаус не з’являвся. 16 серпня його оголосили в розшук. Лише 6 вересня 2016 року Верховна рада надала дозвіл на арешт. На той час Чауса вже не було в країні.

Операція «Молдова»

Крім справи про хабар, детективи НАБУ також розслідують фактове кримінальне провадження про вивезення екссудді Чауса до Молдови. Детективи припускають, що до вивезення Чауса можуть бути причетні співробітники служби безпеки президента на той момент Петра Порошенка та Головного управління розвідки Міністерства оборони.

Така версія детально описана в судовому рішенні, яке оприлюднили журналісти Slidstvo.info. Як ідеться в документі, ймовірно, у колишнього народного депутата від БПП Олександра Грановського та співробітників Служби безпеки президента, ГУР Міноборони міг з’явитися умисел на переховування Чауса від НАБУ і САП. Співробітники служби безпеки президента та ГУР Міноборони займалися організацією цього вивезення колишнього судді до Молдови. До цієї історії також міг бути причетний колишній адвокат, а нині заступник керівника Офісу президента Андрій Смірнов. Він нібито привіз Чауса на один з київських паркінгів і, ймовірно, передав співробітникам служби безпеки президента та ГУР. Вони ж організували Чаусу документи справжнього громадянина Молдови, під яким начебто екссуддя вилетів до сусідньої країни.

Лише в лютому 2017 року Чауса затримали в Молдові за запитом НАБУ і САП. Увесь цей час аж до квітня 2021 року в Молдові тривали спроби Чауса отримати політичний притулок, оскаржуючи відмову в судах. У березні 2021 року історія з політичним притулком підходила до кінця, оскільки залишилося рішення Верховного суду Молдови, яке відкривало можливість розглянути український запит на екстрадицію Чауса. Втім у квітні екссуддю чекала нова історія…

Викрадення і «повернення» додому

3 квітня Чауса викрали в Кишиневі. Вже за кілька днів органи правопорядку Молдови затримали ймовірного викрадача колишнього судді. Як з’ясували журналісти Slidstvo.info і молдовські розслідувачі RISE Moldova, до викрадення Чауса в Молдові може бути причетна група українців, пов’язана з українськими спецслужбами та органами розвідки. Офіційно Україна цей факт заперечувала.

Журналісти начебто отримали копії паспортів українців, які фігурують у розслідуванні викрадення Чауса. Зокрема, один із них Юрій Коваленко був прописаний за адресою, де розташоване ГУР Міноборони. Ще один фігурант – Андрій Куценко – служив у військовій частині у Києві на Рибальському півострові. За цією адресою розташоване вже згадане ГУР МО. Ще двоє фігурантів працювали у Національній поліції.

Куди ж вивезли Чауса було до останнього часу невідомо. У травні він записав відео, де повідомив, що живий і здоровий. Після цього ще кілька разів робив заяви і знову зник. Аж до 30 липня. Того дня Чаус сам прийшов до сільської ради у Вінницькій області. Аж раптом за ним приїхали працівники Служби безпеки України. За інформацією джерел в органах правопорядку, Чауса привезли на аеродром у Вінниці, звідки його доправляли гелікоптером до Василькова, що під Києвом. Звідти екссуддю машиною везли в Центральне управління СБУ на Володимирській у супроводженні «Альфи».

На в’їзді до Києва СБУшників чекав «сюрприз» в обличчі працівників НАБУ, які вимагали видати їм Чауса. Юридично детективи мали ухвалу на затримання Чауса ще з 2016 року, оскільки лише в їхній хабарній справі екссуддя є підозрюваним. Проте на вимоги працівників НАБУ співробітники СБУ просто не реагували, а звичайні автомобілі навіть намагалися заблокувати проїзд НАБУшникам. Все закінчилося під СБУ на Володимирській, куди привезли Чауса. Працівники НАБУ намагалися потрапити на територію, аби затримати підозрюваного, але їм це зробити не давали. Саме відео «переслідування» можете подивитися тут.

СБУ перевозять розшукуваного суддю Чауса (30.07.2021)NABU

31 липня адвокат Чауса Ростислав Кравець зранку намагався знайти свого клієнта, але в СБУ йому говорили, що в них його немає. Але вже ввечері спецслужба підтвердила це. Там також стверджували, що саме до СБУ подзвонили і сказали, що Чаус перебуває у Вінницькій області. У СБУ додали, що вжили до нього заходів безпеки. 1 серпня Чауса знайшов і його адвокат Кравець. За його словами, екссуддя не затриманий і перебуває під захистом СБУ.

Досі не зрозуміло, чому СБУ не передає Чауса детективам НАБУ. Він має офіційний статус підозрюваного в особливо тяжкому злочині і є ухвала на його затримання. Більше того, детективи НАБУ хочуть обрати Чаусу запобіжний захід у межах цієї справи. Тож вони звернулися до СБУ, щоби офіційно отримати інформацію про перебування екссудді та забезпечення працівниками спецслужби явки Чауса до Вищого антикорупційного суду на 4 серпня. Що буде далі? Це питання, думаю, цікавить усіх.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: