Справа Чауса: детективи НАБУ завершили розслідування

Читать на русском
6 серпня 2021 стороні захисту відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду.

Детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП завершили розслідування стосовно екссудді Дніпровського районного суду міста Києва Миколи Чауса, який вимагав та одержав неправомірну вигоду у 150 тис. дол. США (понад 3,7 млн грн за курсом НБУ станом на момент вчинення злочину).

Про це пише пресслужба НАБУ.

6 серпня 2021 стороні захисту відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду. Дії екссудді кваліфіковано за ч. 4. ст.368 КК України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням»).

Підозрюваного викликали для допиту в НАБУ 5 та 6 серпня. Водночас від дачі показань він відмовився. З огляду на те, що у кримінальному провадженні зібрано достатньо доказів для складання обвинувального акта, прокурор САП ухвалив рішення про відкриття матеріалів кримінального провадження стороні захисту для ознайомлення.

Співучаусники. Колонка Леоніда ШвецяЖурналіст Леонід Швець називає Миколу Чауса карикатурним втіленням образу жадібного неохайного судді та згадує в контексті справи Чауса екскерівника ДФС Романа Насірова, який уник покарання.

Нагадаємо, 30 липня екссуддю Чауса знайшли у Вінницькій області та доставили до приміщення СБУ. Спочатку його адвокату Ростиславу Кравцю повідомляли, що Чауса немає у приміщеннях спецслужби.

Пізніше у СБУ підтвердили, що Чаус у них, але заперечили його переховування. Як стверджують в органі, екссуддя не затриманий, має статус потерпілого у справі про його викрадення і тому до Чауса застосували заходи безпеки. Після цієї заяви адвокат Кравець зміг зустрітися зі своїм клієнтом. Але вже 3 серпня він не зміг повторно поспілкуватися з Чаусом.

Після цього НАБУ затримало екссуддю в лікарні Феофанія. Про місце перебування Чауса їм розповіли в СБУ. Надалі Вищий антикорупційний суд відправив його під цілодобовий домашній арешт. Адвокат Чауса заявив, що вони будуть оскаржувати запобіжний захід.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: