Прокуратура Молдови скерувала до суду справу проти одного з учасників викрадення Чауса

Читать на русском
Генеральна прокуратура Молдови передала до суду кримінальне провадження проти одного з учасників викрадення українського екссудді Миколи Чауса.
З відкритих джерел

Генеральна прокуратура Молдови передала до суду кримінальне провадження проти одного з учасників викрадення українського екссудді Миколи Чауса.

Згідно із законодавством країни, йому загрожує до 10 років в'язниці, інформує пресслужба Генеральної прокуратури.

«Прокуратура завершила кримінальне розслідування і скерувала до суду обвинувальний акт проти громадянина Молдови, який сприяв викраденню колишнього українського судді Миколи Чауса в квітні 2021 року», - йдеться в повідомленні.

За інформацією відомства, підсудному 30 років, він проходив військову службу в національному батальйоні спеціального призначення

Співучаусники. Колонка Леоніда ШвецяЖурналіст Леонід Швець називає Миколу Чауса карикатурним втіленням образу жадібного неохайного судді та згадує в контексті справи Чауса екскерівника ДФС Романа Насірова, який уник покарання.

«Він працював в Україні охоронцем місцевого жителя, в лютому його завербувала група людей, які згодом брали участь у злочинних діях. Відповідно до завдань, після повернення до Молдови чоловік зібрав більше інформації про будинок, спосіб життя та щоденні маршрути членів сім'ї колишнього судді», - зазначено в документі.

Згодом, з ініціативи організаторів викрадення, чоловік орендував декілька будівель, придбав три транспортні засоби, які надав у розпорядження виконавців злочину.

«Обвинувачений утримувався під вартою з травня 2021 року. Нещодавно він уклав угоду щодо визнання провини із прокурорами, тому тепер, зі зменшенням раніше ймовірних ризиків, він перебуває під домашнім арештом», - повідомляють у відомстві.

Також зазначено, що в цій кримінальній справі прокуратура Молдови звернулася до української влади із декількома запитами, але поки що офіційної реакції не було. У відомстві додають, що відповідно до кримінального законодавства Молдови, викрадення двох або більше осіб карається позбавленням волі на строк від 6 до 10 років.

Нагадаємо, 30 липня екссуддю Чауса знайшли у Вінницькій області і доставили до приміщення СБУ. Спочатку його адвокату Ростиславу Кравцю повідомляли, що Чауса немає в приміщеннях спецслужби.

Пізніше у СБУ підтвердили, що Чаус у них, але заперечили його переховування. Як стверджують в органі, екссуддя не затриманий, має статус потерпілого у справі про його викрадення і тому до Чауса застосували заходи безпеки. Після цієї заяви адвокат Кравець зміг зустрітися зі своїм клієнтом. Але вже 3 серпня він не зміг повторно поспілкуватися з Чаусом.

Після цього НАБУ затримало екссуддю в лікарні Феофанія. Про місце перебування Чауса їм розповіли в СБУ. Надалі Вищий антикорупційний суд відправив його під цілодобовий домашній арешт. Адвокат Чауса заявив, що вони будуть оскаржувати запобіжний захід.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: