Путін обговорить із Лукашенком його погрози перекрити газ до ЄС

Читать на русском
Путін має намір поговорити з Лукашенком про його погрозу перекрити транзит російського газу до Європи.
фото: Коммерсант

Президент Росії Володимир Путін прокоментував погрозу Олександра Лукашенка перекрити транзит російського газу через Білорусь до Європи. Він заявив, що самопроголошений президент Білорусі теоретично може перекрити транзит російського газу до країн ЄС, проте це стало б порушенням контракту.

Про це повідомляє ТАСС, з посиланням на заяву Путіна в інтерв'ю програмі «Москва. Кремль. Путін».

«Теоретично, звісно, ​​Лукашенко, як президент транзитної країни, може, напевно, дати вказівку щодо перекриття наших поставок до Європи. Хоча це буде порушенням нашого транзитного контракту, і я сподіваюся, що до цього не дійде», - заявляє Путін.

Нестача вугілля та проблеми з електроенергією: чи справді Україна опинилась на порозі енергетичної кризиЧи загрожує найближчим часом Україні енергетична криза і чи може від цього постраждати населення, читайте в матеріалі «Слово і діло».

Згідно з його словами, перекриття Білоруссю постачання російського газу до Європи було б порушенням контракту.

«Але це завдало б великої шкоди енергетиці Європи, енергетичному сектору Європи і не сприяло розвитку наших відносин із Білоруссю як з транзитною країною», - зазначив російський президент.

Путін заявив, що має намір обговорити з Лукашенком його слова про можливість перекрити транзит газу до країн ЄС, але сподівається, що до перекриття транзиту не дійде.

«Я, чесно кажучи, вперше про це чую, тому що я двічі розмовляв із Олександром Григоровичем останнім часом, він мені жодного разу про це не сказав, навіть не натякнув. Я, звичайно, з ним поговорю на цю тему, якщо він не в серцях це просто сказав», - запевнив президент РФ.

Зазначимо, що напередодні, 11 листопада, Лукашенко доручив МЗС попередити ЄС про те, що якщо буде введено новий пакет санкцій, Білорусь перекриє транзит газу до Європи.

Нагадаємо, що Лукашенко заявив про перекидання зброї до табору мігрантів.

Раніше, у Міненерго заявили, що Росія фактично оголосила Україні енергетичну війну.

Також, транзит газу через Україну за місяць упав майже на 20%.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: