Транзит газу через Україну за місяць упав майже на 20% – ГТС

Читать на русском
Україна стурбована тим, що середньодобові обсяги транспортування російського газу знизилися до 86 млн. кубометрів.
Фото: Сергій Макогон / Facebook

За підсумками жовтня обсяг транзиту природного газу газотранспортною системою України до країн Європи скоротився на 19% і склав 2,634 млрд кубометрів. Це на 623 млн. кубометрів менше, ніж у вересні цього року.

Про це у п'ятницю, 5 листопада, повідомила пресслужба Оператора ГТС України.

Вітренко знову попередив про можливе припинення транзиту газу через Україну після пуску ПП-2Вітренко додав, що Росія може і не качати, і платити. Тому фізичного транзиту газу після пуску ПП-2 може не бути

Усі транзитні поставки газу з РФ до країн Європи не лише не перевищували заброньованих річних потужностей, а навпаки – зменшилися. Так, середньодобові обсяги транспортування російського газу через територію України в жовтні знизилися до 86 млн кубометрів, що нижче за мінімальний обсяг згідно з чинною транзитною угодою.

«Ми стурбовані скороченням транзиту російського газу через український маршрут: вже з 1 жовтня обсяги прокачування були нижчими за заброньовані потужності. Загальне використання потужностей української ГТС для транзиту російського газу продовжує знижуватися – у середньому на початок листопада 60 млн кубометрів на добу», – заявив генеральний директор ВДТСУ Сергій Макогон.

При цьому за місяць транзитні обсяги до Словаччини збільшилися на 6% (до 2,117 млрд. кубометрів) порівняно з вереснем. Ще 342 млн. кубометрів газу було транспортовано до Польщі і 176 млн. кубометрів – до Молдови.

За 10 місяців 2021 року транзит природного газу через Україну становив 35,3 млрд кубометрів.

Нагадаємо, «Газпром» цього року тричі знижував транзит через Україну.

у Казахстані пояснили призупинення транзиту вугілля в Україну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: