НАЗК передавало до НАБУ дані про декларування недостовірних відомостей послом Пристайком (доповнено)

Читать на русском
НАЗК провело повну перевірку декларації Вадима Пристайка, який зараз є послом України у Великій Британії. Висновок про знайдені порушення перевіряльники передавали до НАБУ, однак стаття вже декриміналізована.
24 канал

Онновлено (12.11.2021; 07:50) – додано інформацію про закриття справи та декриміналізацію статті.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявляло ознаки кримінального правопорушення у декларації за 2019 рік у Вадима Пристайка, який з 20 липня 2020 року є послом України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії.

Про це йдеться у висновку Національного агентства із питань запобігання корупції за результатами повної перевірки даної декларації, передає «Слово і діло».

Зокрема, за даними НАЗК, Вадим Пристайко не вказав, що отримав дохід від продажу легкового автомобіля у розмірі 676 тис. грн. Покупцем авто був іноземний громадянин.

У своїх поясненнях для НАЗК декларант зазначив, що відомості про отриманий дохід він вказав у повідомленні про суттєві зміни в майновому стані, яке подав 5 жовтня 2019 року до реєстру.

Але в Нацагентстві підкреслили, що ці пояснення не враховано, оскільки форма повідомлення про суттєві зміни в майновому стані на початку його заповнення передбачає розміщення тексту, де, зокрема, зазначається, що інформація, включена до повідомлення, має бути також відображена в декларації, яку такий суб'єкт декларування подає відповідно до закону.

Які кадрові перестановки пережив Кабмін ШмигаляВ уряді Шмигаля вже третій міністр охорони здоров'я та економіки, другий міністр оборони. Яких кадрових змін зазнав Кабмін – на інфографіці.

«Тільки після ознайомлення з цим текстом та проставлення суб'єктом декларування відповідної позначки про ознайомлення можливе заповнення повідомлення про суттєві зміни у майновому стані. Отже, суб'єкт декларування був обізнаний з вимогами законодавства», ‒ підсумували в НАЗК.

Окрім цього, згідно з матеріалами перевірки, Пристайко не подав відомостей про свій дохід у вигляді відсотків, отриманий від АТ «Ощадбанк» ‒ 2 595 грн.

Також перевіряльники виявили, що дипломат не зазначив у декларації відомості про залишок на кінець звітного періоду коштів, розміщених на банківських рахунках в «СіАйБіСі Банк Канада» (Canadian Imperial Bank of Commerce) ‒ 167 канадських доларів (3 029 грн за курсом НБУ станом на 31 грудня 2019 року).

У Нацагентстві підрахували, що недостовірні відомості у декларації відрізняються від достовірних на 682 тис. грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки злочину, передбаченого ст. 366-1 Кримінального кодексу України», ‒ йдеться у результатах перевірки.

У коментарі для «Слово і діло» НАЗК повідомило, що передало обґрунтований висновок за результатами перевірки декларації Пристайка до Національного антикорупційного бюро України. Проте слідчі були змущені закрити цю справу, бо через рішення Конституційного суду України стаття про декларування недостовірних відомостей була декриміналізована.

«Через рішення КСУ ці старі довідки ми повторно вже направляти нікуди не можемо. Конституційний Суд зробив їх непотрібними папірцями», - зазначили в НАЗК в коментарі для «Слово і діло».

Згідно з декларацією Пристайка за 2019 рік, його доходи складалися із зарплати міністра (690 тис. грн) та відшкодування від Місії України при НАТО (1 млн 382 тис. грн). Його дружина отримувала дохід від здавання майна в оренду – 336 тис грн.

Водночас НАЗК не виявило у декларації дипломата ознак незаконного збагачення, конфлікту інтересів та необґрунтованості активів.

Нагадаємо, Велика Британія є стратегічним партнером України. Невдовзі президент України Володимир Зеленський поїде до Лондона з візитом. За словами Вадима Пристайка, Україна незабаром отримає від Великої Британії великий обсяг військової допомоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: