Майно цивільної дружини: НАЗК виявило недостовірні відомості у декларації нардепа Шахова на 15 млн

Читать на русском
У своїй декларації за 2020 рік народний депутат Сергій Шахов не вказав нерухомість та доходи цивільної дружини, бо не вважає її членом родини.
Слово і діло

Національне агентство із питань запобігання корупції виявило ознаки кримінального правопорушення у декларації за 2020 рік у народного депутата України Сергія Шахова. Утім НАЗК не знайшло ознак незаконного збагачення, конфлікту інтересів та необґрунтованості активів.

Про це йдеться у висновку Національного агентства із питань запобігання корупції за результатами повної перевірки даної декларації, передає «Слово і діло».

Зокрема, у НАЗК зазначають, що Сергій Шахов не вказав у декларації члена родини (цивільну дружину) – Інну Журбу, пояснюючи це тим, що вона є матір'ю трьох з п'яти його дітей, з якими він спільно не мешкає та не має спільного побуту. Аналогічні свідчення письмово надала і сама Інна Журба.

«Шлюб між ним та жінкою не зареєстровано, сімейні відносини не склалися через різні погляди на життя, постійну зайнятість суб'єкта декларування та активну політичну діяльність, – цитує Шахова НАЗК. – Проте між ними склалися дружні стосунки, інколи вони спільно проводять час (за місцем проживання, виїжджають за межі міста, за кордон тощо). Основою їхнього спілкування є лише виховання спільних дітей, а не спільний побут, взаємні права та обов'язки чоловіка та жінки».

У Нацагентстві підкреслили, що ці пояснення не враховано. У НАЗК пояснили, що відповідно до публікацій в інтернеті, Сергій Шахов розповідав в інтерв'ю про те, що подарував своїй дружині подорож до Франції, а також писав, що його дружина хворіє на Covid-19.

Також НАЗК посилається на матеріали кримінального провадження, яке розслідує Національне антикорупційне бюро України, в якому зазначено, що Сергій Шахов у 2020 році спільно мешкав із Інною Журбою щонайменше половину днів протягом звітного періоду.

НАБУ провело обшук у цивільної дружини нардепа ШаховаАнтикорупційні органи правопорядку провели слідчі дії в житловому будинку, який зареєстрований на співмешканку члена парламенту.

Окрім цього, під час перевірки з'ясувалося, що нардеп разом із Інною Журбою та їхніми дітьми кілька разів подорожували за кордон – до Катару та Женеви. На думку перевіряльників, це свідчить про наявність спільного бюджету.

«Ураховуючи це, Інна Журба є членом сім'ї Сергія Шахова, і через це відомості про неї та активи, які їй належать, підлягають відображенню у декларації», – підсумували в НАЗК.

Під час перевірки виявилося, що Інна Журба володіє дванадцятьма земельними ділянками у Київській області, але інформація про це не була відображена у декларації.

Також НАЗК виявило, що Шахов не вказав квартиру в місті Кардіївка Луганської області, в якій зареєстрований його син, та дві квартири в Києві, в якій зареєстровані члени родини. У своїх поясненнях Шахов сказав, що допустив технічні помилки. В НАЗК ці пояснення не врахували.

За даними НАЗК, нардеп також не задекларував два будинки в селі Романків Обухівського району Київської області площею 616 кв. м та 1330 кв. м, які належать Інні Журбі з 2010 та 2017 року відповідно.

У матеріалах перевірки зазначається й інша нерухомість Інни Журби, яка не була відображена у декларації Шахова: вісім квартир в Києві, які належать Журбі з травня 2020 року, будинок в місті Луганськ площею 56 кв. м та 14 земельних ділянок у Васильківському районі Київської області.

Таким чином, у НАЗК підрахували, що суб'єкт декларування у розділі «Нерухоме майно» декларації вніс недостовірні відомості, які відрізняються від достовірних на суму 4 млн 777 тис. грн.

Також НАЗК констатувало, що Сергій Шахов не задекларував два автомобілі – Mersedes-Benz GL 450 2015 року випуску та Land Rover Autobiography 2013 року випуску, які належать Інні Журбі.

Перевіряльники зазначають, що не були відображені у декларації і корпоративні права Інни Журби на ТОВ «Центр да Вінчі» вартістю 10 млн 662 тис. грн та її доходи від підприємницької діяльності (1,8 млн грн) та від продажу нерухомого майна (9 млн 975 тис. грн).

У Нацагентстві підрахували, що недостовірні відомості у декларації відрізняються від достовірних на 15 млн 449 тис. грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки злочину, передбаченого ст. 366-2 Кримінального кодексу України», – йдеться у результатах перевірки.

Якщо провину Сергія Шахова доведуть у суді, то йому світить покарання до двох років обмеження або позбавлення волі на той самий строк.

Водночас НАЗК не виявило у декларації ознак незаконного збагачення, конфлікту інтересів та необґрунтованості активів.

Нагадаємо, днями НАБУ провело обшук у цивільної дружини нардепа Сергія Шахова у межах кримінального провадження за фактом імовірної брехні в його декларації. Підслідність у справі визначили за детективами НАБУ і прокурорами САП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: