НАЗК передало до НАБУ дані про недостовірні відомості у декларації нардепа від «Слуги народу» Кириченка

Читать на русском
НАЗК передало до Національного антикорупційного бюро України обґрунтований висновок про порушення в декларації нардепа Миколи Кириченка.
Traktorist.ua

Національне агентство із питань запобігання корупції виявило ознаки кримінального правопорушення у декларації за 2020 рік у народного депутата України від фракції «Слуга народу» Миколи Кириченка та передало дані про недостовірні відомості до Національного антикорупційного бюро України. Утім ознак незаконного збагачення та конфлікту інтересів НАЗК у декларації Кириченка не знайшло.

Про це Національне агентство із питань запобігання корупції повідомило «Слово і діло».

Згідно із результатами про проведення повної перевірки декларації Миколи Кириченка за 2020 рік, левова частка порушень стосується нерухомості народного депутата.

Дані декларації свідчать, що він є власником кількох сотень земельних ділянок. У висновку НАЗК йдеться, що в 2020 році декларант отримав 67 тис. грн доходу від здачі свого майна в оренду.

У НАЗК зазначили, що у своїй декларації нардеп не вказав чотири земельні ділянки, а також надав недостовірні відомості про вартість та кадастрові номери кількох десятків земельних ділянок.

Також, за даними Нацагентства, декларант не подав інформації про будинок у селі Довгеньке Ізюмського району Харківської області, в якому він зареєстрований. У своїх поясненнях для НАЗК нардеп сказав, що цей будинок йому не належить, але він в ньому прописаний від 2017 року. Але в Нацагентстві цього не врахували та підкреслили, що пояснення не спростовують зазначення ним недостовірних відомостей.

Декларації-2020: доходи і майно лідерів парламентських фракцій та групЯк можна приховати частину доходів і майна у декларації, а також чим володіють лідери парламентських фракцій та груп, розібралося Слово і діло.

«Таким чином, суб'єкт декларування у розділі «Нерухоме майно» декларації зазначив недостовірні відомості, які відрізняються від достовірних на суму 1 млн 307 тис. грн», ‒ йдеться у матеріалах перевірки НАЗК.

Окрім цього, за даними НАЗК, декларант не подав відомостей про автомобіль ВАЗ 211440 2011 року випуску та не вказав вартості автомобіля КАМАЗ 5320 1983 року випуску, КАМАЗ 55102 1989 року випуску, КАМАЗ 55102 1991 року випуску, двох причепів.

У Нацагентстві також виявили, що Кириченко не задекларував автомобіль марки Range Rover L405 2018 року випуску вартістю 4 млн 979 тис. грн, який з 18 липня 2020 року належить його дружині на праві користування.

«Суб'єкт декларування не скористався правом надати пояснення щодо причин незазначення відомостей», ‒ наголосили у НАЗК.

Також народний депутат не задекларував свої фінансові зобов'язання перед банком АТ «Альфа-Банк» ‒ 217 тис. грн.

У Нацагентстві підрахували, що недостовірні відомості у декларації відрізняються від достовірних на 1 млн 672 тис. грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки злочину, передбаченого ст. 366-2 Кримінального кодексу України», ‒ йдеться у результатах перевірки.

Якщо провину Кириченка доведуть у суді, він буде змушений сплатити штраф 42,5 тис. грн ‒ 51 тис. грн або піти на громадські роботи 150-240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

НАЗК під час перевірки встановило, що в 2020 році Кириченко отримав дохід із законних джерел ‒ 1 млн 862 тис. грн. При цьому витратив за цей рік 2 млн 90 тис. грн: 1 млн 12 тис. грн ‒ на покупку земельних ділянок, 938 тис. грн ‒ на купівлю валюти на поточні видатки, 139 тис. грн ‒ на погашення кредиту перед ПАТ «Мега Банк».

При цьому в своїй декларації за 2019 рік він вказав, що не має грошових активів.

Разом з тим, НАЗК підрахували, що його дружина в 2020 році отримала законний дохід 259 тис грн, а витратила - 1 млн 404 тис грн.

«Суб'єкт декларування не скористався правом надати пояснення щодо джерел походження зазначених коштів», - зазначили в НАЗК, і підсумували, що різниця між «законними доходами» та здійсненими видатками становить 1 млн 373 тис грн.

Водночас НАЗК не виявило у декларації ознак незаконного збагачення та конфлікту інтересів.

Як відомо, Микола Кириченко почав займатися бізнесом у 2002 році. В 2013 році очолив фермерське господарство «Юг» та приватне підприємство «Приватна агрофірма «Злагода». Зараз у парламенті є членом Комітету Верховної ради з питань аграрної та земельної політики.

До речі, він не єдиний депутат фракції «Слуга народу», у декларації якого НАЗК знайшло порушення.

«Слово і діло» писало про те, що «слуга народу» Андрій Герус не зміг підтвердити НАЗК походження доходів на 11 млн грн, а його колега по фракції Воронько не зміг довести НАЗК походження 132 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: