У Мін'юсті озвучили строки початку реєстрації олігархів

Читать на русском
Олігархи повинні або отримати офіційний статус олігарха і потрапити під обмеження, встановлені новим законом, або позбутися ознак, які визначають їх як олігархів.
Слово і діло

Наприкінці травня 2022 року РНБО розпочне вносити імена до реєстру олігархів.

Про це написав міністр юстиції Денис Малюська у Facebook.

«З метою імплементації закону про олігархів найближчим часом Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення розробить та затвердить Порядок проведення перевірки ділової репутації покупця (потенційного покупця) засобу масової інформації, РНБОУ затвердить Положення про реєстр олігархів та порядок його формування та ведення, а також розробить такий реєстр. Введення в дію закону про олігархів припадає на період між травневими святами, а перші «номінаційні» засідання РНБОУ будуть можливими (з дотриманням усіх процедурних обмежень) уже з двадцятих чисел травня», - написав Малюська.

За його словами, олігархи повинні або отримати офіційний статус олігарха і потрапити під обмеження, встановлені новим законом, або позбутися ознак, які визначають їх як олігархів (наприклад, перестати впливати на політику, позбутися монопольного становища або продати медіа покупцю з бездоганною діловою репутацією. .

Рада попередньо схвалила закон про олігархів: як голосували нардепиЗаконопроєкт про олігархів ухвалений в першому читанні силами Слуги народу і двох депутатських груп.

«Тому, хто вирішить залишитися олігархом і після набуття чинності законом, буде заборонено фінансувати політичні партії, бути покупцем об'єктів великої приватизації, фінансувати політичну агітацію. Контакти чиновників з олігархами чи їхніми представниками публічно декларуватимуться, а самі олігархи нестимуть суттєві репутаційні ризики у діловому світі», - зазначив Малюська.

Нагадаємо, 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Рада ухвалила проєкт закону про олігархів (№5599) у другому читанні 23 вересня. У залі набрали 279 голосів. Однак під час ухвалення виникла юридична колізія. Депутати зрештою вирішили не переголосувати його.

Пізніше до Ради подали постанови, які заблокували підписання документа. 19 жовтня ВР розблокувала підписання закону про олігархи. А 3 листопада Рада усунула протиріччя у законі Зеленського. Реєстр олігархів вестиме РНБО.

«Слово і справа» раніше докладно писало про те, що пропонує своїм законом президент України та які зміни очікують на медіа в період деолігархізації.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: