Як відбувалася реформа «Укроборонпрому» і ОПК в 2019-2020 роках

Читать на русском

У державного концерну «Укроборонпром» змінилося керівництво: 3 грудня президент призначив генеральним директором Юрія Гусєва. Після призначення Гусєв оголосив, що в 2021 році концерн припинить своє існування. Замість нього залишаться близько 60 підприємств, які будуть розділені на кілька холдингів. У холдингів будуть наглядові ради, а підприємства працюватимуть за принципами корпоративного управління. Поки що це тільки попередня концепція змін. «Слово і діло» пропонує подивитися, як в 2019-2020 роках йшла реформа «Укроборонпрому» і оборонно-промислового комплексу.

Рішення про реформування оборонно-промислового комплексу ухвалили на засіданні РНБО в березні 2019 року. У реалізацію його своїм указом запустив президент Петро Порошенко.

Уряд уперше за часів незалежності України мав провести огляд ОПК – щоб оцінити, наскільки оборонно-промисловий комплекс готовий задовольнити потреби в озброєнні, боєприпасах, військовій і спеціальній техніці з урахуванням актуальних загроз. Звіт про огляд Кабмін Дениса Шмигаля затвердив на засіданні в травні 2020 року, проте РНБО відправив його на доопрацювання. За словами секретаря Олексія Данилова, документ не врахував потреб Міністерства оборони.

Ще один етап реформи – корпоратизація ОПК. Державні комерційні підприємства повинні бути перетворені в акціонерні товариства, що дозволить залучати інвестиції в галузь. У липні у Верховній раді був зареєстрований законопроєкт «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності».

Він передбачає створення необхідної матеріально-технічної бази для зміни юридичної форми власності підприємств і введення корпоративного управління. Зокрема, законопроєкт дозволить мінімізувати наслідки юридичного перетворення в акціонерні товариства і зберегти фінансові та контрактні зобов'язання держпідприємств. За словами Юрія Гусєва, документ зараз відкликаний для доопрацювання.

Третій етап реформи – зміни в оборонних закупівлях. У липні Верховна рада ухвалила закон «Про оборонні закупівлі». Він визначає як повинні проводитися закупівлі товарів і послуг оборонного значення, а також визначає порядок державного і демократичного цивільного контролю в сфері оборонних закупівель. Документ передбачає затвердження типових державних контрактів, перехід до стандартів НАТО. Але оскільки закон ухвалили пізніше, ніж було заплановано, з його імплементацією можуть виникнути проблеми (не готова потрібна підзаконна нормативно-правова база). Тепер профільний комітет пропонує відтермінувати набуття чинності закону до 1 липня 2021 року.

Уже готова дорожня карта реформи «Укрборонпрому», її незабаром розглянуть на засіданні РНБО. Концерн перестане існувати в 2021 році. За словами віцепрем'єра Олега Уруського, підприємства «Укроборонпрому», які після його ліквідації перебуватимуть під управлінням холдингу «Оборонні системи України», повинні бути корпоратизовані за 6-8 місяців. Ще частина підприємств концерну увійде в інший холдинг – «Аерокосмічні системи України». «Третя холдингова компанія – «Космічно-ракетний центр «Південний». Туди увійдуть підприємства після корпоратизації, які сьогодні перебувають у сфері управління Державного космічного агентства України. Зокрема, і КБ «Південне» і «Південмаш», – розповів Уруський.

Реформа концерну вже стартувала: Кабмін передав 16 підприємств «Укроборонпрому» на приватизацію. Ще одна компанія – «Українська авіаційна транспортна компанія» – перейде до управління Міністерства оборони. 11 підприємств, які планують продати, не здійснювали фінансово-господарської діяльності, ще 5 – були збитковими. Загальна вартість активів цих підприємств становила 280,6 млн грн. При цьому збитки за перше півріччя склали 15 млн грн, а сума боргу із зарплати – 7,6 млн.

Нагадаємо, на нашій інфографіці можна подивитися, які доходи і збитки показали держпідприємства в 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: