Меморандум «Слуги народу»: скільки депутатів порушили «заповіді» партії

Читать на русском

Перед позачерговими парламентськими виборами-2019 кандидати в нардепи від партії «Слуга народу» підписали меморандум про відповідальність. Майбутні депутати взяли на себе зобов'язання, зокрема, бути присутніми на всіх пленарних засіданнях Ради і підтримувати всі законопроєкти з програми партії. За невиконання меморандуму вони обіцяли добровільно скласти мандат. За даними «Слово і діло», станом на 8 вересня меморандум порушили 163 нардепа з 243.

Пункт «Бути присутнім на всіх пленарних засіданнях Верховної ради, засіданнях комітетів і комісій, крім випадків, коли це неможливо з поважних причин» порушили 112 депутатів фракції «Слуга народу». Серед них – голова партії Олександр Корнієнко та лідер фракції Давид Арахамія.

Пункт «Голосувати особисто, за допомогою, особистої картки, не передавати і не приймати від колега по фракції особисту картку для голосування» порушили тільки чотири нардепа: Володимир Іванов, Сергій Литвиненко, Олена Копанчук і Олександр Маріковський.

Пункт «Підтримувати всі законопроєкти, передбачені передвиборчою програмою партії» порушили 109 «слуг народу», включно з лідером партії Корнієнком.

Всі три ці пункти меморандуму порушив тільки один депутат – Володимир Іванов. Два пункти меморандуму партії порушив 61 нардеп, один пункт – 101.

При цьому ніхто з «порушників» не склав добровільно свій депутатський мандат, хоча останній пункт меморандуму це передбачає.

Зауважимо, що всього в меморандумі 7 пунктів. Перші два практично ідентичні, виконання п'ятого пункту – вести дискусії про законопроєкти на засіданні фракції і аргументувати свою позицію – ми не можемо перевірити, шостий пункт – бути гідним звання народного депутата – неможливо об'єктивно перевірити.

Нагадаємо, раніше ми писали, з кого з народних депутатів вирахували найбільше грошей за прогули.

Також ми проаналізували, як Володимир Зеленський виконує обіцянку позбавляти депутатів мандата за прогули і кнопкодавство.

На інфографіці можна подивитися, за що можуть достроково припинити повноваження парламентаріїв в інших країнах.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: