До України приїхав міністр оборони США: чого очікувати від візиту

Читать на русском
Владислав Фарапоновексперт-американіст

Пройшло більше місяця відтоді як завершився візит Володимира Зеленського до США. Настав час зустрічних візитів, хоч і нижчого рівня. Уперше за час роботи нової адміністрації до Києва прилітає міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін. Чому візит проходить саме зараз та чого слід очікувати від нього та в цілому від нинішньої співпраці Сполучених Штатів та України?

Як і решта членів адміністрації Байдена, Ллойд Остін здійснив дуже обмежену кількість закордонних візитів: якщо точніше, то всього п’ять. При тому, держави, які вже відвідував голова Пентагону давно і тісно співпрацюють з Америкою. Україна однозначно хотіла би бути у цьому колі близьких союзників.

Навіщо до Києва прилетів американський топ-військовий?

По-перше, поїздка буде об’єднана з відвідинами Грузії та Румунії, а також зустріччю його колег по блоку НАТО 21-22 жовтня. До того ж, саме цей візит був анонсований президентом, ще в рамках зустрічей у Вашингтоні. Тобто, візит – однозначно, не несподіванка, та менше з тим, досить знакова подія. Річ у тім, що сам очільник Пентагону, як і вся команда Байдена не надто квапливі в організації двосторнніх візитів, тому, як правило, комбінують свої поїздки. Цього разу вирішили так само. З огляду на це, вже можна буде порівнювати візити до Грузії та України за рівнем досягнутих домовленостей. До того ж, рівень зустрічей Остіна приблизно однаковий: в Україні він побачиться з Президентом Володимиром Зеленським та міністром орбони Андрієм Тараном.

Які країни отримали статус союзника США поза НАТОСтатус союзника США поза НАТО мають 17 держав. Детальніше – на інфографіці від Слово і діло.

По-друге, підписана більше місяця тому рамкова угода спонукає до укладання нових угод, можливо навіть, конкретних контрактів щодо купівлі зброї.

Під час своєї поїздки до Тбілісі Остін зустрівся з міністром оборони та прем’єр-міністром, а також взяв участь у підписанні Угоди про посилення обороноздатності і можливостей стримування для Грузії. Чи буде підписаний аналогічний документ з Україною, поки невідомо.

Вступ України до НАТО: до чого тут візит глави Пентагону

На сайті Пентагону сказано, що секретар Остін наголосить на тому, що двері НАТО лишаються відчиненими для України та Грузії, і спонукатиме обидві країни продовжувати необхідні реформи для претендування на членство в Альянсі. Попри такі оптимістичні прогнози у вигляді чи не прямих директив, не варто розглядати цей конкретний візит як виключно “пронатівський”. Навряд чи такому досвідченому військовому, який пройшов Ірак та Афганістан, а також служив у Європі, треба ставити питання щодо термінів вступу до НАТО.

Між тим, у Тбілісі Остіну поставили питання щодо реформ та вступу до НАТО яке, скоріше за все, він може почути і в Києві. Очільник Пентагону відповів у звичному ключі всіх західних партнерів щодо важливості регіону, спільних інтересів та цінностей на додачу до необхідності реформ.

Зустрічі президентів України і США: якими були результати переговорівНапередодні зустрічі Володимира Зеленського і Джо Байдена пропонуємо подивитися, які були результати переговорів президентів України і США.

Саме тому Києву, навпаки, треба остаточно вирішити для себе: агресивно наполягати на необхідності членства в НАТО чи продовжувати реформи та тісну співпрацю зі Сполученими Штатами, зокрема, й у військовій сфері. І якщо влада обирає другий шлях, то слід наголошувати на цьому саме під час таких міжвідомчих зустрічей. Окрім цього, це ще одна нагода для України продемонструвати те, що було зроблено, і який потенціал існує для двостороннього співробітництва. Зважаючи на географію візиту, питання безпеки у Чорноморському регіоні також не оминуть увагою.

Критерії для оцінки успішності візиту міністра оборони США

1 вересня у Вашингтоні сьогоднішні співрозмовники Таран та Остін підписали угоду про стратегічні засади оборонного партнерства. Оскільки Україна зацікавлена в розбудові співпраці з Америкою, то будь-яка укладена сьогодні угода, якщо така буде, вважатиметься успіхом.

Напередодні візиту глави Пентагону до України прибув вантаж із медичними та військовими припасами, тому впевнено можна говорити про достатнє політичне та військово-політичне підґрунтя, але успіх візиту залежатиме також й від здатності та бажання американської сторони поглиблювати співпрацю. До того ж, не варто забувати, що непублічні домовленості ніхто не скасовував, тому, можливо, у підсумку громадськості не буде представлено багато інформації для аналізу.

Якою була підтримка України з боку США за республіканців та демократівЗа будь якої влади в США Україна отримувала підтримку за кількома програмами. Зокрема, за військовою — від початку війни на Донбасі було виділено понад 447 млн доларів.

Завдяки цьому візиту, Україна вже вчергове опиняється в колі небагатьох партнерів Америки, яким публічно надається найвища увага. Міністру оборони Ллойду Остіну слід запропонувати конкретні проєкти, в яких співпрацю можна суттєво посилити, а то й взагалі – розпочати новий етап взаємодії.

Владислав Фарапонов, політолог-американіст, аналітик «Інтерньюз-Україна», спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: