Які країни отримали статус союзника США поза НАТО

Читать на русском

Верховна рада не стала просити у Конгресу США надати Україні статус основного союзника поза НАТО: постанову авторства Олексія Гончаренка підтримали тільки 24 депутати. Від такого кроку парламент застерегла посол України в США Оксана Маркарова – за її словами, цей статус для країн, які не претендують на членство в Альянсі. Віцепрем'єр Ольга Стефанішина також назвала цей крок несвоєчасним і недалекоглядним в світлі нещодавно зустрічі президентів двох країн. «Слово і діло» пропонує подивитися, які держави і коли все-таки отримали статус союзника.

Статус союзника США поза НАТО мають 17 держав. Детальніше – на інфографіці від Слово і діло.
Країни-союзники США поза НАТОСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Статус союзника США поза НАТО мають 17 держав (станом на початок року). Крім того, переваги цього статусу є у Тайваню, але без офіційного визнання.

Першими статус союзника в кінці 80-х років отримали Ізраїль, Австралія, Єгипет, Японія і Південна Корея. У 1996-1998 роках такий статус отримали також Йорданія, Аргентина і Нова Зеландія.

У 2002-2004 року статус союзника поза НАТО Сполучені Штати надали Бахрейну, Філіппінам, Кувейту, Таїланду, Пакистану та Марокко. У 2003 році статус де-факто дали Тайваню.

У 2012 році статус надали Афганістану, в 2015-му – Тунісу, в 2019-му – Бразилії.

У Державному департаменті США перераховують такі переваги статусу союзника поза НАТО:

  • можливість позичати необхідні для спільних досліджень і розвитку матеріали і обладнання;

  • можливість розміщувати військовий резерв на території країни поза військових об'єктів США;

  • можливість укладати угоди щодо спільного забезпечення навчань на двосторонній і багатосторонній основах;

  • для країн південного і південно-східного флангу НАТО – можливість на пріоритетній основі отримувати надмірні оборонні матеріали.

  • держави з цим статусом, як і члени НАТО, можуть претендувати на контракти на ремонт і підтримку устаткування Пентагону.

Нагадаємо, експерт-американіст Владислав Фарапонов писав про те, чи потрібен Україні статус основного союзника США поза НАТО.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: