Зустрічі президентів України і США: якими були результати переговорів

Читать на русском

Градус очікування зустрічі Володимира Зеленського і Джо Байдена підвищується – дату переговорів віч-на-віч знову перенесли, цього разу на 1 вересня. На зустрічі президенти повинні обговорити безпеку, енергетику і політичні питання. Зокрема, Україну дуже цікавлять гарантії безпеки у разі запуску газопроводу «Північний потік-2». Поки результати цієї зустрічі невідомі, «Слово і діло» пропонує подивитися, чим раніше закінчувалися переговори президентів України і США.

Напередодні зустрічі Володимира Зеленського і Джо Байдена пропонуємо подивитися, які були результати переговорів президентів України і США.
Зустрічі президентів України і СШАСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перший президент України Леонід Кравчук двічі зустрічався зі своїм американським колегою Джорджем Бушем-старшим – в 1991-му в Києві і в 1992-му у Вашингтоні. Цікаво, що під час візиту до Києва Буш-старший виступив проти відокремлення України від СРСР і застеріг від «суїцидального націоналізму».

За підсумками зустрічі президентів у Вашингтоні між урядами України та США було підписано меморандум про взаєморозуміння. Крім того, під час візиту Кравчука у Вашингтоні відкрили посольство України.

Ще двічі в 1994 році Кравчук зустрічався з Біллом Клінтоном. Подробиць першої зустрічі, яка відбулася в аеропорту «Бориспіль», не розголошували. Але за два дні, 14 січня 1994-го, в Москві було підписано тристоронню угоду про вивезення ядерної зброї з України.

Після зустрічі Кравчука і Клінтона у Вашингтоні було підписано Заяву про розвиток дружби і співпраці між країнами. А в 1994-1995 роках США виділили Україні 352 млн доларів фінансової допомоги.

Сім разів зустрічалися Леонід Кучма і Білл Клінтон. Після переговорів у 1994 році у Вашингтоні було підписано Хартію українсько-американського партнерства, дружби і співробітництва. Через місяць, 5 грудня 1994-го, підписали також Будапештський меморандум про гарантії безпеки для України.

Зустріч в Києві в травні 1995 року закінчилася тим, що США підтвердили зобов'язання надати Україні 250 млн доларів на покриття потреб у критичному імпорті.

У квітні 1999 року Кучма був у Вашингтоні на саміті НАТО, присвяченому кризі у Косові, і також зустрічався з Клінтоном. Через кілька місяців Кучма видав указ про направлення українських миротворців до Косова. Наприкінці 1999-го була ще одна зустріч президентів, за підсумками якої було підписано угоду про реалізацію програм і проєктів міжнародної допомоги у військовій сфері.

У червні 2000 року Клінтон і Кучма обговорили в Києві закриття Чорнобильської АЕС: США зобов'язалися надати Україні фінансову допомогу для фонду «Укриття».

Віктор Ющенко за час президентства провів чотири зустрічі з Джорджем Бушем-молодшим. Зокрема, в квітні 2005 року після зустрічі у Вашингтоні було підписано заяву «Повістка нового століття для українсько-американського стратегічного партнерства». У ньому йшлося про те, що США підтримують пропозицію офіційно запросити Україну до участі в «розширеному діалозі» щодо вступу в НАТО.

У 2008 році під час переговорів Ющенко і Буша-молодшого підписали план дій України і США на 2008-2009 роки, угоду про торгівлю та інвестиційну співпрацю, а також угоду про співробітництво в сфері досліджень і використання космічного простору.

Віктор Янукович чотири рази зустрічався з Бараком Обамою, але всі перемовини були в рамках самітів. У Вашингтоні в рамках саміту з ядерної безпеки президенти домовилися працювати над відповідним питанням. Також Обама підтвердив зобов'язання США надати Україні 250 млн доларів на безпеку ЧАЕС.

Зависокі очікування: що змінить зустріч Байдена та ЗеленськогоЧи вдасться Україні досягти поставлених цілей у Вашингтоні, та як зустріч двох президентів позначиться на двосторонніх відносинах між Україною та США ‒ дізнавався політолог Олександр Радчук.

Зовсім коротка зустріч Януковича і Обами була в Нью-Йорку, також на саміті з ядерної безпеки. У 2012 році на полях саміту НАТО Обама подякував Януковичу за вивезення з України високозбагаченого урану, збереження миротворчої місії в Афганістані і відмову від продажу Ірану зварювальних технологій. Все це не завадило Сенату США у вересні ухвалити резолюцію, в якій засуджувалися дії адміністрації Януковича і був заклик звільнити політв'язнів.

Петро Порошенко і Барак Обама зустрічалися тричі. Під час переговорів у Вашингтоні у вересні 2014-го Обама заявив, що підтримує дипломатичне врегулювання конфлікту на Донбасі. Він також пообіцяв Україні пакет фінансової допомоги, а прохання надати летальну зброю залишив без відповіді.

Під час зустрічі навесні 2016-го Обама підтвердив готовність надати кредитні гарантії в розмірі 1 мільярд доларів після завершення формування уряду в Україні. Надання гарантій країни погодили в червні.

Після зустрічі Порошенка та Обами в Нью-Йорку у вересні 2016-го Сенат США збільшив розмір військової допомоги Україні до 350 млн доларів.

Порошенко і Дональд Трамп зустрічалися п'ять разів. Під час першої зустрічі в червні 2017 року Трамп висловив підтримку територіальній цілісності України. Через місяць Палата представників Конгресу схвалила законопроєкт про посилення санкцій проти Росії.

У вересні 2017-го Порошенко і Трамп зустрілися під час проведення 72-ї сесії Генасамблеї ООН. А наприкінці року адміністрація президента США прийняла важливе рішення – схвалила ліцензію на надання Україні летальної зброї.

Володимир Зеленський і Дональд Трамп провели лише одну зустріч – на полях 74-й сесії Генасамблеї ООН. Президенти обговорювали ситуацію в Криму і на Донбасі, реформи, боротьбу з корупцією і питання енергетичної безпеки. Саме під час проведення сесії Генасамблеї в Конгресі США почали розслідування у справі імпічменту Трампу через ймовірний тиск на українського президента.

Нагадаємо, як швидко відбувалися перші контакти президентів України і США після інавгурації, можна подивитися на інфографіці. Джо Байден ініціював розмову з Володимиром Зеленським на 72 день після своєї інавгурації.

Якими меседжами обмінюються Україна та США напередодні візиту Зеленського – читайте в колонці експерта-американіста Владислава Фарапонова.

Політичний експерт Валентин Гладких упевнений, що результати зустрічі Зеленського і Байдена можна спрогнозувати вже зараз.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: