Подкаст «Словом» за 14 жовтня: COVID-блокпости, криптовалюта і зарплати голів ОДА

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 14 жовтня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про ініціативу МОЗ пришвидшити темпи вакцинації за рахунок допущення до проведення щеплення не тільки лікарів. Про нові правила для пасажирів Укрзалізниці, COVID-пости, які контролюватимуть перевезення і штрафуватимуть перевізників. Про те, в яких країнах проживає найбільше власників криптовалют. А також про те, які зарплати нарахували головам обласних державних адміністрацій за вересень. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Як МОЗ планує прискорити вакцинацію

У МОЗ запропонували спростити доступ до вакцинації для українців. У відомстві планують дозволити медсестрам та медбратам в окремих випадках робити щеплення без залучення лікаря. Відповідні зміни до наказу МОЗ від 16 вересня 2011 року №595 «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень» вже підготовлені, зараз вони перебувають на стадії громадського обговорення.

Проводити вакцинацію хочуть дозволити медичним працівникам, які мають освітню ступінь професійного молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство».

«До проведення щеплень в Україні будуть допущені медсестри і медбрати, які пройдуть спеціальну підготовку з організації та техніки проведення щеплень, а також навчання з надання невідкладної допомоги у разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину», - пояснюють у відомстві.

Разом з тим передбачено, що за громадянином залишається право вибору - погодитися на консультування та вакцинацію без залучення лікаря чи ні. Також визначено перелік станів і ситуацій, за яких висновок лікаря про вакцинацію є обов'язковим.

Карантин в Україні: нові правила в УЗ

Нагадаємо, У МОЗ озвучили, що 15 областей України відповідають «помаранчевій» зоні епідемічної небезпеки – через високий рівень шпиталізацій, завантаженість ліжок з киснем і підвищений коефіцієнт виявлення випадків інфікування коронавірусом.

Нові карантинні заходи передбачають, що проїзд у міжрегіональних поїздах «Укрзалізниці» з 21 жовтня буде здійснюватися за новими правилами. Згідно з рішенням Кабміну, у поїзд пускатимуть тільки ковід-безпечних пасажирів.

Як пояснив на брифінгу керівник пасажирського напрямку УЗ Олександр Перцовський, при посадці у поїзд провідник перевірятиме у пасажира наявність паспорта, квиток і COVID-сертифікат або ПЛР-тест/тест на антиген.

Провідник має право відмовити в доступі у вагон пасажирам без таких документів.

Ковідні блок-пости: як тепер пересуватися Україною

В Одесі з'явилися перші COVID-пости, на яких правоохоронці перевірятимуть у пасажирів сертифікати про вакцинацію.

Як пише Інсайдер, у разі відсутності сертифіката або відомостей про перенесення коронавірусу пасажиром, перевізник заплатить штраф в розмірі 17 тисяч гривень.

Як відомо, уряд ввів нові правила пасажирських перевезень з 21 жовтня. Вони поширюються на «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони.

За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, це «вимушений крок для стримування поширення коронавірусної хвороби... Наявність як у водіїв, так і у пасажирів документів, що підтверджують їхню COVID-безпеку, є необхідною умовою для регулярних та нерегулярних перевезень у будь-якому виді транспорту».

Про всі деталі нових правил для перевізників та пасажирів - читайте у нашому спецматеріалі з інфографікою на сайті та в телеграм-каналі.

Крипта: яка ситуація у світі - та в Україні

Першою країною, де біткоїн визнали офіційним засобом платежу, став Сальвадор. В Україні, попри ухвалення закону про віртуальні активи, який легалізує ринок криптовалюти, єдиним законним засобом платежу залишається національна валюта - українська гривня.

Утім, за даними глобальної сервісної ІТ-компанії Triple-A, доволі неочікувано Україна посідає перше місце за рейтингом країн, де є найбільше власників криптовалют відносно кількості усього населення. Так, в Україні мають криптовалюту 12,7% населення.

Друге місце - за Росією, де власниками криптовалюти є 11,9% населення, на третьому місці – Венесуела (10,3%). Також до п’ятірки лідерів входять Сингапур (9% населення) та Кенія (8,5%).

Цифрові активи мають понад 5% населення у США, Індії та В’єтнамі. У 39 країнах світу криптовалютою володіють від 2% до 5% населення. У список таких країн входять зокрема Велика Британія, Білорусь, Канада, Німеччина, Польща.

Від 1 до 2% населення володіють криптовалютою у 73 країнах світу, наприклад, у Франції, Швейцарії, Японії та Новій Зеландії.

Водночас якщо подивитися на рейтинг країн за простою більшістю власників криптовалюти, безвідносно до кількості населення, лідери будуть іншими.

Так, найбільше власників криптовалюти в Індії (100,7 млн осіб), США (27,5 млн) та Росії (17,4 млн).

Україна у такому рейтингу посідає вже далеко не перше місце, а дев’яте, адже, нагадаємо, що цифрові активи в Україні мають 5,6 млн осіб.

Нагадаємо, раніше ми писали, коли в Україні запрацює закон про легалізацію криптовалюти.

А ще на порталі ми маємо інфографіку про те, як у різних країнах світу регулюють обіг та використання віртуальних активів.

Зарплати чиновників: скільки заробили за вересень голови ОДА

Вже два місяці поспіль Володимир Зеленський не проводив кадрових перестановок серед голів обласних адміністрацій. Хоча Харківську ОДА вже два місяці очолює тимчасовий виконувач обов’язків.

Найбільшу зарплату серед керівників обласних держадміністрацій, до речі вже не перший місяць, отримує голова Луганської ОДА Сергій Гайдай – 207 303 грн.

Голові Закарпатської ОДА Анатолію Полоскову нарахували за вересень 117 780 грн, очільнику Одеської ОДА Сергію Гриневецькому – 107 084 грн.

Інші глави ОДА отримали менш як 70 тисяч гривень. Наприклад, глава Хмельницької ОДА отримав 66 539 грн без урахування податків.

Керівники Миколаївської, Київської, Івано-Франківської, Волинської, Чернівецької, Рівненської, Вінницької, Полтавської, Черкаської, Дніпропетровської та Кіровоградської обласних держадміністрацій отримали без урахування податків трохи більш як 57 тисяч гривень.

Найменшу зарплату за вересень нарахували керівнику Харківської ОДА – виконувачу обов’язків Олександру Скакуну (40 489 грн), а також голові Запорізької ОДА Олександру Старуху (49 886 грн).

Інші голови держадміністрацій отримали без урахування податків від 50 тисяч до 56 тисяч гривень.

Усі дані про те, скільки очільники обласних адміністрацій заробили у вересні - ми зібрали для вас в одній зручній інфографіці на нашому сайті.

До речі, на наших інфографіках можна подивитися, скільки очільники обладміністрацій також заробили в серпні та липні 2021 року.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: