Рада обрала Стефанчука головою парламенту: як новий спікер виконує обіцянки

Читать на русском

Як Руслан Стефанчук виконував свої обіцянки у Верховній раді, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Верховна рада звільнила Дмитра Разумкова з посади спікера. Наступного дня на його місце призначили Руслана Стефанчука – вихідця зі «Слуги народу», який раніше був першим віцеспікером парламенту. Те, що саме Стефанчук стане новим головою парламенту, не стало несподіванкою, адже розмови про це почалися паралельно із заявами про відставку Разумкова. Сам новообраний спікер раніше заявляв, що не претендує на посаду, а його кваліфікації вистачає саме на віцеспікера. «Слово і діло» пропонує подивитися, як Руслан Стефанчук впорався з виконанням обіцянок.

Руслан Стефанчук трохи більше ніж за два роки встиг дати 119 обіцянок. З них виконати вдалося 28 обіцянок (24%), у процесі реалізації залишаються 85 обіцянок (71%), а невиконаними – шість (5%).

Які обіцянки провалив Стефанчук

Більшість невиконаних обіцянок Стефанчука були дані ще у передвиборчій програмі.

Так, у передвиборчій програмі «Слуги народу» зазначалося, що партія проведе аудит системи соціального забезпечення. Однак, за інформацією Міністерства соціальної політики від 16 червня 2021 року, аудит системи соціального забезпечення з вересня 2019 року до травня 2021 року не проводився.

Також у програмі було зазначено, що буде створено чіткий і зрозумілий гарантований пакет медичних послуг. З квітня 2021 року в Україні справді запрацювала нова програма медичних гарантій, у якій передбачено 36 пакетів медичних послуг.

Однак оскільки Стефанчук не голосував за Закон «Про Державний бюджет України на 2021 рік», ця обіцянка отримала статус «не виконано».

Також Стефанчук не підтримав ще один пункт з передвиборчої програми – законодавчо врегулювати право володіння зброєю. У березні 2021 року Рада не змогла ухвалити відповідні законопроєкти у першому читанні.

У січні минулого року Стефанчук пообіцяв внести до ВРУ законопроєкт про референдум на початку 3-ї сесії (з 3 лютого до 17 липня). Однак до червня відповідний документ Стефанчук так і не вніс, тому обіцянка вважається невиконаною.

Які обіцянки вдалося виконати новому спікеру

Значна частина виконаних зобов'язань також із тих, що були прописані у програмі партії «Слуга народу».

Наприклад, такі обіцянки стосувалися перезавантаження Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

В обох випадках Стефанчук не був ініціатором відповідних ініціатив, але підтримав рішення.

Кілька виконаних обіцянок стосуються внесення до Верховної ради певних законопроєктів або їхнього ухвалення.

Наприклад, Стефанчук пообіцяв, що закон про всеукраїнський референдум внесуть до Верховної ради до 6 червня 2021 року. За його словами, зробити це вдалося 5 червня, однак через скорочення графіку роботи ВР законопроєкт зареєстрували 9 червня.

Також у червні 2021 року віцеспікер пообіцяв , що до парламенту буде внесено проєкт закону про правотворчу діяльність. Через два тижні відповідний документ з’явився в Раді.

У червні 2019 року Стефанчук зобов'язався, відповідно до меморандуму партії, голосувати особисто та не використовувати картку колег. Станом на 2 березня 2021 року народний депутат не був викритий як «кнопкодав», а згодом у Раді з’явилася система сенсорної кнопки.

До речі, новообраний спікер у липні 2019 року обіцяв заборонити кнопкодавство. У грудні того ж року Рада підтримала необхідні зміни до законодавства, які передбачають кримінальну відповідальність. Тому ця обіцянка вважається виконаною.

У листопаді 2019 року Стефанчук пообіцяв запропонувати предмети всеукраїнського референдуму. Через кілька місяців учасники робочої групи з питань розроблення законопроєктів у сфері народовладдя, до якої входить Руслан Стефанчук, схвалили кінцевий варіант проєкту Закону «Про всеукраїнський референдум».

Які обіцянки Стефанчука залишаються у процесі виконання

Декілька обіцянок, які перебуваються у процесі виконання, стосуються подання та розроблення законопроєктів. Наприклад, Стефанчук пообіцяв розробити закон, що передбачить механізм діяльності парламенту у надзвичайній ситуації, ухвалити закон про опозицію та про нормативно-правові акти.

Також він заявляв, що законопроєкти матимуть офіційний переклад англійською мовою, що «має полегшити інвесторам, які зацікавлені прийти в Україну, знайомство із законодавчою частиною».

У липні 2019 року віцеспікер пообіцяв заборонити депутатські прогули на законодавчому рівні. Нині депутати запровадили покарання за прогули, однак поки що не заборонили їх.

Окрім того, нардеп зобов'язався, відповідно до меморандуму партії, бути на всіх пленарних засіданнях ВРУ. Станом на лютий 2021 року нардеп жодного разу не потрапляв до списку прогульників, хоч і не був зареєстрований на 11 пленарних засіданнях.

Також у Стефанчука в процесі виконання є програмні обіцянки партії «Слуга народу». Тож оскільки він пройшов у Раду саме від цієї партії, реалізація обіцянок залежить і від нього.

Нагадаємо, раніше ми писали, які претензії Банкова висувала Разумкову.

Як Разумков виконував свої «спікерські» обіцянки, можна подивитися тут.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: