Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Голова Верховної Ради України
  • Народний депутат України
  • Позафракційний

Стефанчук пообіцяв внести до ВРУ законопроект про референдум на початку 3-ї сесії

13 січня 2020 року народний депутат України Руслан Стефанчук пообіцяв внести до Верховної Ради України законопроект про референдум на початку 3-ї сесії, як перший із законів щодо народовладдя.
Не виконано
Сказано 13 січня 2020 р.

Джерело

  • https://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenpog/show/7319.html
  • https://rada.gov.ua/news/Top-novyna/190372.html
  • https://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr
  • https://iportal.rada.gov.ua/news/Novyny/193379.html
  • Лист першого заступника голови ВРУ

Результат

16 січня 2020 року Верховна рада проголосувала за календарний план проведення 3 сесії IX скликання парламенту №2745. Засідання заплановані з 3 лютого до 17 липня 2020 року. Станом на 2 червня 2020 року законопроект про референдум до Верховної ради не вносився. Водночас Руслан Стефанчук заявив, що законопроект буде внесено до 5 червня. Враховуючи те, що заявлені строки "на початку наступної сесії" не були виконані, а саме минуло 4 з 6 можливих місяців, обіцянка отримує статус "не виконано".

Станом на 4 березня 2020 року на громадське обговорення було винесено проект Закону України "Про всеукраїнський референдум". Стефанчук є учасником робочої групи, котра займалася його напрацюванням. Даний законопроект поки офіційно не поданий до ВРУ.

Варто додати, що в Україні з 22 травня встановлено адаптивний карантин, який діятиме до 22 червня. У зв'язку з цим ВРУ скоротила кількість пленарних засідань для прийняття законопроектів, однак однак на роботу депутатів поза залою засідань це не вплинуло. Варто враховувати ще й той факт, що обіцяно було саме подати законопроект, а не проголосувати, на що карантинні обмеження ніяк впливати не могли.

За інформацією Руслана Стефанчука від 22 червня 2020 року законопроект планувалось внести до Верховної Ради після його обговорення з представниками науковців, громадських організацій та органів державної влади, а за результатами отриманих пропозицій та зауважень планувалось доопрацювати законопроект. Однак через запровадження карантину проведення такого столу було перенесено на невизначений термін.