«Газпром» значно підвищив прогноз експортної ціни на газ до кінця року

Читать на русском
Що стосується очікувань на 2022 рік, то в Росії чекають ціну на газ від 350 доларів за тисячу кубометрів, але припускають реально велику ціну.
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Російський газовий монополіст «Газпром» спрогнозував зростання середньої ціни експорту газу в далеке зарубіжжя на 2021 рік. З 270 доларів за тисячу кубометрів вона підвищиться до 295-330 доларів.

Про це 8 жовтня повідомив російський Інтерфакс з посиланням на російських інвестиційних експертів.

Експерти зробили свої висновки на основі інформації, отриманої в ході закритого семінару «Газпрому» і відзначають, що оцінка у 295 доларів за тисячу кубометрів дуже консервативна. Реальна експортна ціна з урахуванням поточних форвардних цін може скласти 330 і більше доларів.

При цьому не виключається, що середня ціна експорту газу до кінця 2021 року може скласти понад 330 доларів, якщо спотові котирування продовжать залишатися на поточному рівні.

Як змінювалася біржова ціна на газ у 2020-2021 рокахЦіна на газ в Європі бʼє рекорди. Як останні два роки змінювалася біржова вартість газу в Європі і в Україні – на інфографіці.

Що стосується очікувань на 2022 рік, то в Росії чекають ціну на газ від 350 доларів за тисячу кубометрів, але припускають реально велику ціну.

Тим часом на тлі російських обіцянок біржова ціна на газ в Європі в четвер, 7 жовтня, впала нижче 1000 доларів за тисячу кубометрів. При тому, що весь тиждень вартість палива перевищувала цю позначку.

Нагадаємо, в середу, 6 жовтня, ціна на газ в Європі різко виросла до нового історичного рекорду – 1900 доларів за тисячу кубометрів. У вівторок вартість газу вперше подолала 1400 доларів. При цьому в понеділок, 4 жовтня, ціна на природний газ в Європі на біржі ICE трохи знизилася - майже на 70 доларів.

Падіння цін відбулося після того, як компанія Nord Stream 2 AG заявила про початок заповнення газом першої нитки газопроводу «Північний потік-2». А Данське енергетичне агентство повідомило, що перша нитка ПП-2 отримала всі дозволи та може почати функціонувати.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: