У Молдові затримали генерального прокурора країни: що йому закидають

Читать на русском
Увечері 5 жовтня в будівлю Генеральної прокуратури прибули співробітники СІБ. Зараз генпрокурор затриманий, в будівлі йдуть обшуки
Олександр СтояноглоВідкрите джерело

У Молдові сталася резонансна подія - співробітниками Служби інформації та безпеки (СІБ) затриманий Генеральний прокурор країни Олександр Стояногло. Незадовго до цього проти нього порушили кримінальну справу.

Про це повідомляє видання NewsMaker.

Відзначається, що ввечері 5 жовтня в будівлю Генеральної прокуратури прибули співробітники СІБ. П'ятеро з них вивели Стояногло. В будівлі йдуть обшуки. Призначений владою Молдови прокурор Віктор Фуртуне заявив, що єдиний затриманий у справі Стояногло - сам генпрокурор.

«Висунуті звинувачення за чотирма статтями: зловживання службовим становищем, перевищення посадових повноважень, пасивна корупція і давання неправдивих свідчень компетентним органам», - розповів він.

Видання «Аргументи та Факти в Молдові» пише, що 4 жовтня Стояногло провів пресконференцію, на якій обрушився на молдовську владу. Так, за його словами, колишній глава антикорупційної прокуратури Віорел Морар нібито консультував чинного президента Молдови Маю Санду про те, як звалити відповідальність за звільнення Влада Філата на колишнього главу держави Ігоря Додона.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, президент Санду неодноразово відкрито критикувала генпрокурора, не приховуючи намірів відсторонити його від посади. За інформацією видання, Санду незадоволена тим, що при Стояногло гальмується розслідування низки резонансних справ, включаючи справу про розкрадання з банківської системи країни мільярда доларів.

Підсанкційне видання «СтранаW зв'язало кримінальну справу проти Стояногло з його позицією у справі про викрадення колишнього українського судді Миколи Чауса. Видання зазначає, що Стояногло активно вів це розслідування і публічно заявляв про причетність до викрадення Чауса з Молдови українських спецслужб, що нібито було не на руку Санду, яка навіть не висувала Києву ніяких претензій.

Нагадаємо, детективи НАБУ затримали Чауса в лікарні «Феофанія» 3 серпня. Йому було вручено клопотання про застосування запобіжного заходу. 30 липня екссуддю Чауса знайшли у Вінницькій області. До цього він переховувався в Молдові. Детальніше про всі перипетії цієї справи - у матеріалі «Слово і Діло».

Як відомо, у 2016 році українські правоохоронні органи затримали суддю Чауса на хабарі 150 тис.дол. При винесенні вироку в інтересах підсудних. Він сховав хабар у банки, які закопав у своєму городі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: