Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 5-8 жовтня

Читать на русском

Головна інтрига цього пленарного тижня парламенту ‒ вже не звільнення в Кабінеті міністрів, а можлива відставка спікера Дмитра Разумкова. «Слуги народу» зібрали необхідну кількість підписів для запуску процедури відкликання його з посади і сподіваються, що голосування відбудеться в найближчі дні. Однак Разумков в цьому сумнівається – він має намір йти чітко за процедурою. У центрі уваги також залишається антиолігархічний закон і «ресурсний» законопроєкт. Про що сьогодні говорили на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

Зі своєї можливої відставки Дмитро Разумков і розпочав Погоджувальну раду. Він повідомив, що видав підписні листи спочатку на прохання фракції «Слуга народу», а потім на прохання нардепа Давида Арахамії. «Я бачив в ЗМІ інформацію про те, що голосування може відбутися у вівторок-середу. Я хотів би всім нагадати, що ми живемо з вами за регламентом. І процедури, в тому числі і відкликання з посади голови Верховної ради, відбуваються за регламентом. Поки я голова Верховної ради, тут буде працювати закон. Потім, що буде, подивимося, можемо робити так, як це було в минулий четвер», – заявив Разумков.

Спікер також повідомив, що кликав сьогодні ввечері фракцію «Слуга народу» на зустріч, щоб з'ясувати, які у монобільшості є претензії до нього. Але фракція сенсу у зустрічі не побачила.

Дуже жорстко Разумков сьогодні говорив про антиолігархічний закон. За його словами, комітет направив до Апарату Ради не той текст закону, який був проголосований. Як тільки Разумкову принесуть коректний текст, він відразу підпише документ і направить президенту. Слова про підробку главам комітетів не сподобалися і більшість з них демонстративно вийшли із зали засідання. «Внаслідок позиції головуючого засідання перетворилося на політичний спектакль одного актора. Можливо, для вечірніх телевізійних токшоу формат бенефісу одного з політиків і є прийнятним. Але Погоджувальна рада – це робочий орган, де ми збираємося для узгодження порядку денного наступного пленарного тижня. Звичайно, в таких умовах конструктивно планувати діяльність парламенту неможливо», – заявив потому керівник комітету з охорони здоров'я Михайло Радуцький.

Також Разумков повідомив, що «Слуга народу» хоче розглянути «ресурсний» законопроєкт №5600 за спеціальною процедурою, яку застосовували винятково для «антиколомойського» закону. «Я хотів би всім нагадати, що була така домовленість між усіма фракціями, консенсусна, що ця процедура буде застосовуватися тільки раз. Сьогодні колеги запропонували все ж порушити цю домовленість. Я хотів би зрозуміти, ви наполягаєте на ній? Якщо так, то, будь ласка, щоб ви прислали відповідні листи», – сказав спікер.

На тижні Верховна рада повинна розглянути законопроєкти, необхідні для співпраці з МВФ і Світовим банком, антитютюновий законопроєкт, зміни в законодавство щодо повноважень Бюро економічної безпеки. Крім того, є 12 постанов про скасування голосування за закон про олігархів. У п'ятницю депутати планують заслухати міністра енергетики Германа Галущенка з приводу опалювального сезону. А на четвер заплановано позачергове засідання.

У «Слузі народу» на Погоджувальній раді натякнули, що Разумков затягує процедуру власної відставки, перевіряючи підписи депутатів на справжність. Олександр Корнієнко також розкритикував те, як Разумков підходить до формування порядку денного парламенту.

«Опозиційна платформа – За життя» вважає, що зміна спікера Ради – це спроба «зробити парламент придатком Офісу президента, як це зробили з Кабміном».

«Європейська солідарність» зажадала негайно погасити заборгованість із зарплати перед військовими, а також профінансувати заходи проти коронавірусу. Звичайно, Петро Порошенко згадав про офшорний скандал Pandora Papers. Говорив про нього і глава фракції «Голос» Ярослав Железняк: він запропонував, щоб міністр фінансів Сергій Марченко відзвітував про те, «що у нас відбувається з офшорами».

Що відбувалося в парламенті на минулому пленарному тижні, можна прочитати в матеріалі «Слово і діло».

Також ми писали про те, які претензії Банкова висуває Дмитру Разумкова, і чи буде його відставка вигідна президенту.

Нагадаємо, «Слово і діло» відстежило, як політики незалежної України обіцяли скоротити кількість народних депутатів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: