Рекордні ціни на газ можуть поставити під загрозу опалювальний сезон – експерт

Читать на русском
Постачальники вимагають оплату за газ заздалегідь. А комунальники отримують її в кращому випадку на наступний місяць після надання послуг
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Високі ціни на газ для бюджетних установ, які виставляються ним постачальником, можуть призвести до того, що опалювальний сезон в Україні буде зірвано. А якщо і почнеться-то з великими проблемами та боргами для підприємств теплокомуненерго.

Про це заявив директор аналітичного центру Асоціації міст України Ярослав Рабошук в інтерв'ю виданню «Главком».

Опалювальний сезон під загрозою зриву: в яких областях виникли проблеми під час підготовкиСтарт опалювального сезону в Україні під загрозою зриву. У багатьох регіонах проблеми на етапі підготовки.

«Опалювальний сезон почнеться, питання тільки, коли і як буде поставлятися газ. А поставлятися буде в борг, тому «Нафтогаз» відразу почне нараховувати штрафні санкції, пені. З підприємств будуть стягуватися ті кошти, які могли б не стягуватися, але і йшли б на інші цілі – хоча б на модернізацію котелень, щоб їх робота була ефективною і коефіцієнт корисної дії був близько 100%, а не 50%, як зараз. Штрафи та пені, які «Нафтогаз» буде стягувати через суди, – це велика проблема теплокомуненерго», – пояснив він.

Рабошук додав, що хоча НАК пропонує досить прийнятну ціну на газ - 7,42 грн за кубометр - він вимагає оплачувати його заздалегідь. А Комунальні підприємства отримують оплату від населення тільки в наступному місяці після надання послуг.

Тим часом у Лисичанську напередодні початку опалювального сезону від послуг опалення відключать 28 багатоквартирних будинків. Причиною відключення називають борги за послуги Опалення.

Вартість газу для побутових споживачів була встановлена «Нафтогазом» на рівні річного тарифу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: