Запаси газу в ПСГ Європи впали до десятирічного мінімуму

Читать на русском
Дефіцит СПГ і перебої з російським газом спровокували різке зростання цін і глибоку нестачу газу в ПСГ
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Середнє заповнення підземних газосховищ країн Європейського Союзу і Великобританії станом третю декаду вересня склало 72% обсягу, що стало найнижчим показником щодо заповнення ПСГ в останні 10 років.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Так, у 2020 році сховища в Європі були заповнені на 94%. У попередні дев'ять років цифра заповнення ніколи не падала нижче 84%. До 1 жовтня 2021 року, коли закінчиться сезон закачування газу в Європі, Європейські сховища будуть заповнені на 78%.

Підземні сховища газу: скільки блакитного палива закачує УкраїнаСкільки блакитного палива закачували до українських підземних сховищ газу у 2013-2021 роках, дивіться на інфографіці Слово і діло.

Менеджер з аналітики газу в регіоні EMEA компанії S&P Global Platts Джеймс Хакстепп в коментарі виданню пояснив, що минулої зими через високий попит ПСГ Європи виявилися порядком спустошені. При цьому більшу частину поставок СПГ відправили в Азію через різке зростання попиту в цьому регіоні, а поповнення ПСГ російським газом велося вкрай повільними темпами. Таким чином, дефіцит СПГ і перебої з російським газом спровокували різке зростання цін і глибоку нестачу газу в ПСГ.

Нагадаємо, що в Україні, за оцінками Оператора ГТС, вистачить газу на зиму 2021-2022 року, якщо вона буде звичайною. Тобто, ситуація буде складна - але не критична.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: