Енергетична війна «Газпрому»: Шмигаль висловився щодо зростання цін на газ в Європі

Читать на русском
Причиною стрімкого зростання цін на газ європейських біржах є так звана політика російського Газпрому за допомогою шантажу, заявив прем'єр-міністр.
Денис Шмигальt.me/Denys_Smyhal

Причиною стрімкого зростання цін на газ на європейських біржах є так звана політика російського «Газпрому» за допомогою шантажу.

Таку думку висловив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ході години запитань до уряду в Раді в п'ятницю, 24 вересня.

Як змінювалася біржова ціна на газ у 2020-2021 рокахЦіна на газ в Європі бʼє рекорди. Як останні два роки змінювалася біржова вартість газу в Європі і в Україні – на інфографіці.

«Те, що ми бачимо з цінами на газ на європейських біржах, - це енергетична війна, яку «Газпром» розв'язав для шантажу і введення в експлуатацію Північного потоку-2. Це очевидний факт, який підтверджується і зменшенням експорту з боку російського монополіста в порівнянні з попередніми роками, і відмовою від бронювання додаткових потужностей української газотранспортної системи», - сказав він.

При цьому Шмигаль додав, що українцям на компенсацію різниці в тарифах виділять понад 30 млрд грн.

«Уряд працює над питанням компенсації різниці в тарифах для теплокомуненерго за попередні періоди, а також над питанням реструктуризації тієї заборгованості, яка існує на цих підприємствах. Понад 30 млрд грн буде перераховано теплокомуненерго, щоб цю різницю компенсувати», - розповів прем'єр.

Він додав, що зараз до ПСГ України закачали 18,5 млрд кубометрів газу.

Нагадаємо, сьогодні у Раді Шмигаль також заявив, що Україна готова до опалювального сезону і тариф на газ не підвищиться.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: