Вітренко знову попередив про можливе припинення транзиту газу через Україну після пуску ПП-2

Читать на русском
Вітренко додав, що Росія може і не качати, і платити. Тому фізичного транзиту газу після пуску ПП-2 може не бути
Юрій ВітренкоFacebook

Росія може повністю припинити транзит газу через Україну після запуску «Північного потоку-2», хоча до 2024 року вона змушена буде все одно платити за використання української ГТС.

Про це заявив глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, 23 вересня повідомляє пресслужба компанії.

Так, Вітренко зазначив, що після пуску СП-2 російський газовий монополіст «Газпром» може перенаправити газ з українського напрямку в новий трубопровід.

«Тому газу більше не стане, просто зміниться маршрут. За поточним контрактом Газпром платить за 40 млрд кубометрів транзиту через Україну. Путін каже, що вони будуть виконувати вимоги контракту. Але ці вимоги - качай або плати» - сказав він.

«Північний потік-2»: про що домовилися США та Німеччина і що про це думають в УкраїніЯкі гарантії США і Німеччина дають Україні в зв'язку із завершенням будівництва Північного потоку-2, і що про це думають в Україні та Росії.

Вітренко додав, що Росія може і не качати, і платити. Тому фізичного транзиту газу після пуску СП - 2 може не бути. При цьому Росія не має наміру збільшувати поставки газу в Європу, що доводить відмову бронювати додаткові потужності ГТС України. Москву цілком влаштовує ситуація, коли в Європі розбрід, ціни на газ б'ють все нові та нові рекорди, а транзит через Україну падає. А у відповідь на обурення Кремль звинувачує європейські компанії в нібито небажанні купувати більше газу і ретельно блокує доступ будь-яких третіх сторін до СП-2.

««Газпром» не грає за європейськими правилами та продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти Європи та України» - резюмував Вітренко.

23 вересня Палата представників Конгресу США схвалила поправку до проєкту оборонного бюджету про санкції проти газопроводу «Північний потік-2». Тепер справа за Сенатом і підписом президента США Джозефа Байдена.

Як відомо ЗМІ писали, що з жовтня російська компанія-монополіст «Газпром» може почати постачання газу через «Північний потік-2».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: