Ректор КНЕУ задекларував недостовірних відомостей на 500 тис.: в НАЗК кажуть про підробку документів

Читать на русском
Ректор КНЕУ імені Вадима Гетьмана Дмитро Лук'яненко вказав, що продав стареньке авто в шість разів дорожче, ніж купив. НАЗК склало адмінпротокол про порушення.
Sinologist.com.ua

Ректор Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Дмитро Лук'яненко вніс в декларацію за 2020 рік недостовірних відомостей на півмільйона гривень, а також вчиняв дії, які містять ознаки підробки документів.

Про це йдеться у висновку Національного агентства із питань запобігання корупції за результатами повної перевірки даної декларації, передає «Слово і діло».

Дмитро Лук'яненко вказав у декларації, що продав автомобіль Infiniti M45 2007 року випуску за 750 тисяч гривень. На пітвердження цього він надав договір купівлі-продажу, оформлений в територіальному сервісному центрі МВС №8041 РСЦ МВС в м.Києві.

Освіта і COVID-19: як навчатимуться школярі та студенти з 1 вересняШколярі з 1 вересня почнуть вчитися в звичайному режимі, далі все залежить від епідеміологічної ситуації в Україні.

«Разом з тим, за даними Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, середньоринкова вартість такого автомобіля (за умови, що він у технічно справному стані, є комплектним та не потребує ремонту) станом на 18 лютого 2020 року становила близько 386 тис. грн.», - йдеться у висновку НАЗК.

В ході перевірки НАЗК проаналізувало декларації ректора за 2017-2019 роки, і зафіксувало, що тоді Лук'яненко вказував, що придбав зазначений автомобіль в 2011 році за 135 тисяч гривень.

«Таким чином, суб'єкт декларування отримав кошти від продажу автомобіля Infiniti M45 2007 року випуску у розмірі, що значно перевищує його середню ринкову вартість. На підтвердження відомостей про отриманий суб'єктом декларування дохід від продажу автомобіля під час перевірки надіслано лист до покупця цього автомобіля, але відповідь не отримано у зв'язку з відсутністю адресата за вказаною адресою», - зазначають в НАЗК.

В Нацагенстві підсумували, що у декларації є ознаки порушення статті 23 (обмеження щодо одержання подарунків) Закону «Про запобігання корупції».

Зібрану інформацію передали в Департамент з питань дотримання законодавства про конфлікт інтересів та обмежень щодо запобігання корупції з метою вжиття заходів у межах компетенції.

Також ректор вніс ряд недостовірних відомостей і в інші розділи декларації. Зокрема, він не зазначив, що його дружина має право користуватися квартирою, в якій зареєстрована. Окрім цього, нижчою за реальну ціну була вказана вартість квартири у Болгарії.

У висновку зазначено, що декларант не вказав, що отримав соціальні виплати від Національної академії педагогічних наук України - 36 тис. 720 грн.

Інтерв'ю голови НАЗК Новікова: «Судді прямо пишуть у рішеннях, що вони не розуміють закон»В інтерв'ю керівник Нацагентства розповів про антикорупційну стратегію, захист викривачів корупції, розгляд протоколів про конфлікт інтересів та інше.

Всього недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму 500 тис. 449 грн. Тому НАЗК підготувало адмінпротокол за ч. 4 ст. 172-6. Найближчим часом його розгляне суд.

Крім цього, спеціаліст Управління проведення повних перевірок встановив ознаки кримінального правопорушення ч. 4 ст. 358 (підробка документів).

Нагадаємо, Дмитро Лук'яненко працює в КНЕУ імені Вадима Гетьмана з 1980 року. Ректором університету його призначили 14 квітня 2017 року.

Раніше «Слово і діло» писало, що за словами голови НАЗК Олександра Новікова, Офіс генпрокурора блокує отримання інформації щодо народного депутата Олександра Дубінського.

Також читайте про те, чому нардеп від ОПЗЖ Василь Німченко не вважає порушенням призначення родички своєю помічницею.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: