Освіта і COVID-19: як навчатимуться школярі та студенти з 1 вересня

Читать на русском
Школярі з 1 вересня почнуть вчитися в звичайному режимі, далі все залежить від епідеміологічної ситуації в Україні.
Слово і діло

Новий навчальний рік стартує вже за два тижні. Поки що складно спрогнозувати, як на нього вплине пандемія коронавірусу: восени в Україні може розпочатися чергова хвиля захворюваності, причому на більш небезпечний штам «Дельта», а значить освітні установи можуть знову перевести на дистанційне навчання. З іншого боку, в 2021/2022 році багато чого залежатиме від рівня вакцинації педагогів. Як розпочнеться навчальний рік для школярів і студентів – в матеріалі «Слово і діло».

1 вересня для школярів: діти почнуть навчатися в очному форматі

Як запевнив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет 1 вересня діти точно підуть в школу і почнуть навчання в очному форматі. А далі все залежить від епідеміологічної ситуації в країні.

«Станом на зараз, в принципі, перспектив (повернення до дистанційної освіти – ред.) немає. Але осінь у нас пов'язана з похолоданням: в міжсезоння завжди зростає кількість захворювань. Не тільки на ковід, але й на звичайні гострі респіраторні захворювання. Це – перша особливість. І друга особливість, яка може вплинути на повернення до дистанційної освіти – це поширення штаму Дельта, всіх інших нових штамів коронавірусу, які взагалі виникають в світі. Тому ймовірність завжди є, в будь-якому випадку», – розповів Шкарлет в інтерв'ю «Слово і діло».

В принципі, у МОН позиція така: дитячі садки і учні 1-4 класів повинні обов'язково вчитися в очному режимі.

В яких випадках школи переводитимуть на дистанційне навчання

За умовами адаптивного карантину, якщо в регіоні встановлюється «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки, то школи повинні перейти на дистанційне навчання.

У липні Кабінет міністрів прийняв постанову: тепер школи в «жовтій», «помаранчевій» і навіть «червоній» зонах зможуть працювати в очному форматі, але за умови, якщо вакциновано 80% педагогічного персоналу. Якщо менше – школам доведеться перейти на дистанційне або змішане навчання.

При цьому і в МОЗ, і МОН наголошують, що вакцинація педагогів від коронавірусу залишається добровільною.

«Область від області по-різному ... У нас сьогодні, наприклад, у Київській області 90% вакциновано. Дошкільна освіта, середні заклади позашкільної – 31% вже вакциновано в цілому. Але є заклади, де 90% вакциновані, є заклади, де 70%, є заклади, де 7% вакциновані. Країна не однорідна», – так Шкарлет в інтерв'ю описав ситуацію з вакцинацією вчителів.

Станом на середину серпня, в Україні першу дозу вакцини отримали 430 тисяч педагогів, дві дози – майже 320 тисяч.

Скільки канікул буде у школярів

  • осінні канікули для школярів триватимуть з 25 до 31 жовтня 2021 року;

  • зимові канікули – з 25 грудня 2021-го до 9 січня 2022 року;

  • весняні канікули – з 28 березня до 3 квітня 2022 року;

  • літні канікули – з 1 червня до 31 серпня 2022 року.

Але знову-таки все буде залежати від епідеміологічної ситуації в країні. У разі підвищення рівня захворюваності на коронавірус канікули можуть почати раніше. Крім того, може пізніше або раніше закінчитися навчальний рік.

1 вересня для студентів: формат навчання залежить від вишу

Щодо вищих навчальних закладів: вони, за словами Сергія Шкарлета, мають автономію і можуть самостійно вирішувати, як їм організувати навчальний процес. Тому тут все залежить від керівництва вишу.

Наприклад, в київських закладах – Національному авіаційному університеті, КНЕУ імені Гетьмана, КПІ – наразі не знають, яким буде формат навчання з 1 вересня.

У Києво-Могилянській академії ще думають про змішаний формат для перших курсів: лекції хочуть проводити онлайн, а семінари і практичний заняття – в аудиторіях.

Львівська політехніка і Львівський національний інститут імені Франка почнуть навчальний рік в офлайні. Зокрема, в політехніці склали навчальний розклад так, що у студентів будуть окремо лекційні дні, окремо – дні для практичних і лабораторних занять. У разі переходу області в «жовту» або «помаранчеву» зону, лекції будуть проводити в онлайн-форматі, а практичні заняття – в очному.

Заселення в гуртожиток: чи потрібно студенту вакцинуватися від COVID-19

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін днями в інтерв'ю заявив, що МОЗ незабаром оприлюднить офіційну позицію щодо норми, яка врегулює питання поселення в гуртожитки вакцинованих і невакцинованих осіб.

При цьому нещепленим від COVID-19 студентам можуть відмовити в поселенні. «Ми розуміємо, що в гуртожитках не завжди є стовідсотково люди у віці від 18 років. У той же час вакцинація у нас – 18 років. Ми розуміємо певні обмеження вакцинації, що стосуються підлітків до 18 років. Тому ці механізми опрацьовуються ... Однак скоро ми вийдемо з офіційною позицією, яким чином це будемо впроваджувати. Думаю, що ми дамо перехідний період: або така норма буде вводитися з листопада, або – з грудня», – повідомив Кузін.

«Один випадок інфікування в гуртожитку – це по суті самоізоляція для всіх жителів, і на 14 днів. Невже краще жити в закритому гуртожитку 14 днів, ніж зробити два щеплення і бути захищеним?», – додав санлікар.

У Міністерстві освіти зазначають, що невакцинованим студентам не можуть заборонити заселятися в гуртожитки. «Не може бути такого, це порушення прав, немає ні нормативних документів, ні вимог немає», – заявив Шкарлет. Водночас він рекомендував повнолітнім студентам вакцинуватися, щоби у вишах сформувався колективний імунітет.

Нагадаємо, інтерв'ю Сергія Шкарлета «Слово і діло» можна почитати тут.

Раніше «Слово і діло» писало про права та обов'язки учнів і вчителів на дистанційному навчанні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: