«Північний потік-2»: про що домовилися США та Німеччина і що про це думають в Україні

Читать на русском
Які гарантії США і Німеччина дають Україні в зв'язку із завершенням будівництва Північного потоку-2, і що про це думають в Україні та Росії.
Слово і діло

Газопровід «Північний потік-2» добудують у серпні і західні країни відмовилися від ідеї стати цьому на заваді. Остання надія України була на США, але президент Джо Байден заявив, що санкції вже не мають сенсу на цьому етапі. Вчора, 21 липня, Байден провів переговори з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, в ході яких сторони офіційно домовилися, що проєкт буде завершений. США та Німеччина ухвалили також декларацію з обіцянками Україні – адже газопровід загрожує нашій енергетичній безпеці. Що гарантували західні партнери, як на це відреагували в Україні та Росії, розібралося «Слово і діло».

Спільна заява про підтримку України: що нам пообіцяли

Про те, що завершення будівництва «Північного потоку-2» – це вже доконаний факт, у США констатували ще кілька місяців тому. І в Держдепі, і в Білому домі заявили, що санкції вже нічого не змінять. Вчора після переговорів з Меркель Джо Байден заявив: «Північний потік» завершено на 99%. Ідея про те, що можна було щось сказати або зробити, щоб зупинити його, була неможлива».

Напередодні зустрічі Джо Байдена і Ангели Меркель американські ЗМІ публікували попередній проєкт угоди щодо «Північного потоку-2». Вчора ввечері його офіційно представили на сайті МЗС Німеччини із заголовком «Спільна заява США та Німеччини про підтримку України, європейської енергетичної безпеки та наших кліматичних цілей». У соцмережах ці гарантії Україні вже називають «Будапештським меморандумом-2».

На початку заяви йдеться, що США і Німеччина підтримують суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України. США обіцяють підтримати зусилля Німеччини та Франції щодо встановлення миру на Донбасі за допомогою Нормандського формату.

Що ж стосується «Північного потоку-2»:

  • США і Німеччина будуть працювати над тим, щоб забезпечити готовність Євросоюзу та Америки до спроб Росії використовувати енергетику як зброю. «Якщо РФ спробує використовувати енергію як зброю або зробить подальші агресивні дії проти України, Німеччина буде діяти на національному рівні та потребує заходів від Євросоюзу, в тому числі санкцій, щоб обмежити російський потенціал для експорту в Європу в енергетичному секторі, включаючи газ», – йдеться в заяві.

  • США та Німеччина підтримують енергетичну безпеку України та Центральної і Східної Європи, зокрема ключові принципи, закріплені в Третьому енергетичному пакеті ЄС;

  • США і Німеччина згодні з тим, що продовження контракту на транзит газу через Україну після 2024 року в інтересах і України, і Європи. «Німеччина зобов'язується використовувати всі доступні важелі для забезпечення продовження контракту на строк до 10 років», – зазначається в декларації. Переговори з цього питання повинні початися не пізніше 1 вересня, а США підтримають ці зусилля.

  • Німеччина створить і візьме під управління Зелений фонд, який спрямований на підтримку енергетичного переходу, енергоефективності та енергобезпеки України. В цей фонд планується інвестувати не менше 1 млрд доларів, 175 млн доларів вкладе Німеччина. В рамках Фонду будуть просувати використання поновлюваних джерел енергії, сприяти розвитку водню як енергоносія, підвищувати енергоефективність, прискорювати поетапну відмову від вугілля і підтримувати вуглецеву нейтральність.

  • Німеччина продовжить підтримувати двосторонні енергетичні проєкти з Україною, особливо в галузі поновлюваних джерел енергії та енергоефективності;

  • Німеччина готова запустити пакет заходів стійкості для України, який підтримає енергетичну безпеку нашої країни.

«Північний потік-2»: Україна ініціює консультації з Єврокомісією та Німеччиною

Увечері 21 липня зовнішньополітичні відомства України та Польщі випустили спільну заяву, в якій йшлося, що країни продовжать боротьбу проти «Північного потоку-2».

У заяві наголошується, що рішення про будівництво газопроводу, схвалене в 2015 році відразу після російської агресії, створило кризу довіри в Європі. «Зараз цю кризу значно поглиблює відмова від спроб зупинити запуск газопроводу. Таке рішення створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України і Центральної Європи в цілому», – йдеться в документі. Україна і Польща будуть працювати далі над протидією запуску «Північного потоку-2», поки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи.

Увечері також стало відомо, що Україна ініціює консультації з Німеччиною і Європейською комісією через «Північний потік-2», оскільки проєкт порушує принципи диверсифікації Енергетичного союзу ЄС.

Глава МЗС Дмитро Кулеба також повідомив, що Україна буде розмовляти зі США і Німеччиною щодо вчорашньої заяви. «У нас є багато питань до того, як американо-німецька домовленість може зменшити оборонні ризики для України і країн Центральної Європи, пов'язані з «Північним потоком-2». Ми б хотіли, щоб формулювання в американо-німецькій заяві саме з питання безпеки були сильнішими», – сказав міністр.

Мюнхенська змова: чим небезпечна для України угода щодо «Північного потоку-2»Домовленості стосовно Північного потоку-2 становлять небезпеку для національних інтересів України.

Тим часом Дмитро Разумков від імені парламенту направив листа спікеру Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, в якому закликав продовжувати політику санкцій щодо «Північного потоку-2». «Звертаюся до Конгресу США послідовно продовжувати політику санкцій, які б не допустили добудову і введення в експлуатацію газопроводу «Північний потік-2» і, в разі необхідності, розглянути можливість введення додаткових посилених санкцій проти юридичних і фізичних осіб, залучених до будівництва. Закликаю Конгрес США утримуватися від затвердження будь-яких угод, які будуть загрожувати енергетичній безпеці Європи і становити загрозу національним інтересам України і США», – йдеться в листі.

Свої побоювання щодо американо-німецьких домовленостей висловив глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко. Він налаштований песимістично і не вірить в гарантії Німеччини: «Я не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу по території України, якщо вона його не видобуває, не подає газ з території Росії. Теоретично це могла б гарантувати Росія, але виникає питання – яка ціна цих гарантій, тому що Україна вже мала Будапештський меморандум, на який вона розраховувала. Будапештський меморандум № 2 для нас не є чимось привабливим».

Вітренко також побоюється, що, коли справа дійде до переговорів з «Газпромом» росіяни не братимуть до уваги домовленості, укладені без них.

«Оженили мене не спитавши»: як в Росії відреагували на домовленості США та Німеччини

Відповідь Кремля на домовленості США і Німеччини був прогнозованою. Прессекретар президента Дмитро Пєсков сказав, що в тексті є те «з чим ми погодитися не можемо, і те, що ми готові вітати».

Не сподобався Кремлю пункт про те, що Німеччина буде використовувати всі доступні важелі впливу для продовження контракту про транзит газу між Україною і Росією. Як зазначив Пєсков, Росія тут не згадується: «Тому тут злегка такий ефект ... російською це «оженили не спитавши».

«Ми б хотіли, вважали за краще б побачити також у спільній заяві і посил Україні про те, що Україна повинна проявляти відповідальну позицію в плані забезпечення економічно доцільних умов для продовження такого транзиту», – заявив Пєсков. Він зазначив, що питання про продовження контракту залежить тільки від економічної рентабельності.

І, звичайно, Росія не згодна з формулюванням про те, що може виявляти агресію щодо України.

Нагадаємо, за інформацією видання Politico, Адміністрація президента США закликала українську владу утриматися від критики угоди з Німеччиною про «Північний потік-2».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: