Подкаст «Словом» за 23 вересня: замах на вбивство помічника президента і примусова вакцинація

Читать на русском

Про замах на вбивство помічника і друга президента. Про те, чим закінчувалися обіцянки українських політиків когось «покарати і посадити». Про виокремлення початкової школи та дитсадків із загальних карантинних правил, примусову вакцинацію, посилення відповідальності за підроблені ковід-документи. Та про країни, які схвалили третю бустерну дозу вакцини для своїх громадян. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Про замах на вбивство помічника і друга президента

22 вересня невідомі обстріляли автомобіль Сергія Шефіра - першого помічника президента України Володимира Зеленського. В автомобіль потрапило більше 10 куль.

Пізніше стало відомо, що водій Олександр Іванько, який постраждав під час інциденту, перебуває в лікарні.

Володимир Зеленський, який в той момент перебував у США, прокоментував подію і заявив, що пов'язує замах на свого помічника Сергія Шефіра зі змінами в державі - це одна із версій скоєння цього нападу.

Глава держави додав, що до цього нападу, ймовірно, можуть бути причетні групи, які раніше контролювали процеси в Україні.

Про те, чим закінчувалися обіцянки українських політиків когось «покарати і посадити»

Після резонансних злочинів, чиновники і політики починають обіцяти «обов'язково знайти винних». Прессекретар президента Сергій Никифоров після інциденту заявив, що «виконавець замаху, замовники і спільники не уникнуть покарання». А генпрокурор Ірина Венедіктова сказала, що правоохоронці «роблять все можливе, щоб встановити зловмисників».

З давніх і вже невиконаних обіцянок політиків «когось покарати» можна згадати обіцянку Юрія Луценка притягти до відповідальності винних у порушенні техніки безпеки на Рівненському полігоні, де загинули військовослужбовці.

У листопаді 2018 Луценко обіцяв покарати тих, хто напав на активіста Сергія Стерненка. Але Луценка звільнили раніше, ніж він встиг виконати свою обіцянку.

Його попередник на посаді генерального прокурора Віктор Шокін в 2015 році пообіцяв притягти до відповідальності винних у смерті журналіста Георгія Гонгадзе. Після цієї обіцянки Шокін ще пів року пробув на посаді і жодного прориву в розслідуванні не було.

Детальніше про обіцянки покарати чи посадити когось, та про те, чим ці обіцянки закінчувалися - читайте у нашому спеціальному матеріалі на тему на сайті та в телеграм-каналі.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» окремо досліджувало, кого і за що обіцяв посадити президент Володимир Зеленський.

Про виокремлення початкової школи та дитсадків із загальних карантинних правил

Кабмін дозволив початковій школі та дитячим садкам працювати у звичайному режимі, попри кількість вакцинованого від коронавірусу персоналу. Цей дозвіл стосується всіх зон адаптивного карантину, йдеться у відповідній постанові Кабміну. В оновленому тексті зазначено, що заборона на відвідування в «жовтій» і «червоній» зоні карантину не поширюється на 1-4 класи та дитсадки.

А ще в МОЗ пообіцяли підписати наказ про обов'язкову вакцинацію від коронавірусу для працівників навчальних закладів та чиновників.

Нагадаємо, станом на 15 вересня в Україні було вакциновано 45% працівників дитячих садків, шкіл, профтехучилищ та вишів. Про це Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю «Слово і діло»

Посилення відповідальності за підроблені ковід-документи

Також Кабмін пропонує посилити відповідальність за підроблення ковід-документів.

Уряд підтримав законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за підроблення документів про щеплення.

Для тих, хто свідомо використовує підроблені документи передбачено штраф від 17 до 34 тисяч грн або обмеження волі на строк до 2 років.

Нагадаємо, з 23 вересня, Україна переходить у «жовту» зону епідемічної небезпеки. Вакцинованим українцям за «жовтого» і навіть «червоного» рівня обіцяли менше обмежень і певні «бонуси».

Третя бустерна доза вакцини від коронавірусу

15 країн світу вже щеплять населення бустерною дозою препарату проти коронавірусу. Насамперед, це стосується людей з груп ризику та осіб похилого віку.

Серед найближчих країн-сусідів бустерну дозу вводять громадянам у Чехії, Угорщині, Словенії та Туреччині.

Із 20 вересня в Італії третю дозу препарату проти COVID-19 можуть отримати лише люди з ослабленим імунітетом, пацієнти з онкозахворюваннями та люди після трансплантації органів.

В Ізраїлі стверджують, що третя доза COVID-вакцини захищає від штаму Дельта, тому там також запровадили таку можливість.

У Великій Британії бустерною дозою вакцинують людей віком від 50 років та осіб з груп ризику. У Франції третьою дозою щеплять тих, кому за 65 і тих, в кого ослаблений імунітет.

У Сполучених Штатах теж вважають, що для повної вакцинації проти коронавірусу потрібно зробити три щеплення. Водночас у ВООЗ закликають зачекати з бустерною дозою і поділитися вакциною з бідними країнами. У МОЗ України кажуть, що наразі робити бустерне щеплення не планують.

Які ще країни роблять або готові робити третє щеплення проти COVID-19, дивіться на нашій інфографіці на сайті.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: