Розпустити Раду або скоротити кількість нардепів: що Зеленський обіцяє парламентарям

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв скоротити кількість нардепів, скасувати депутатську недоторканність і позбавляти мандата за прогули.
Слово і діло

Верховна рада сьогодні, 7 вересня, знову починає свою роботу. Традиційно одне з головних питань осені – чи є ризик розпуску нинішнього скликання. Спікер Дмитро Разумков вважає, що на даний момент немає підстав для дострокового припинення повноважень парламенту. Його заступник Руслан Стефанчук каже, що формальні причини є завжди, але поки Рада буде виконувати програму президента їй нічого не загрожує. Сам Володимир Зеленський на початку літа говорив, що розпускати парламент зараз немає сенсу, тому що країні потрібна стабільність. Але розслаблятися депутатам не можна: Зеленський ще на початку каденції називав умови дострокового розпуску, та й взагалі президент має намір втілити в життя найдавніші обіцянки, що стосуються нардепів. Детальніше – в матеріалі «Слово і діло».

На етапі передвиборчої кампанії Володимир Зеленський запевнив, що його фракція «Слуга народу» не створюватиме коаліцію з колишніми «регіоналами» і Петром Порошенком. Свого слова він дотримав: у новому парламенті його фракція не об'єднувалася ні з ким, створивши монокоаліцію.

Одну з перших обіцянок, що стосується Верховної ради, Зеленський озвучив перед інавгурацією – першим указом підписати рішення про розпуск VIII скликання. На самій церемонії Зеленський озвучив депутатам перелік важливих рішень, які вони повинні прийняти за два місяці: «Ухваліть ці важливі закони і рішення. Повісьте всі медалі собі. Заробіть непогані бали на дострокові парламентські вибори. Я розпускаю Верховну раду VIII скликання».

Цікаво, що президент хоча і розпустив парламент, але обіцянку не виконав, оскільки першим указом прийняв повноваження Верховного головнокомандуючого ЗСУ.

У свою передвиборчу програму Зеленський включив кілька найпопулярніших обіцянок, які з року в рік дають політики. Наприклад, підготувати законопроєкт «Про відкликання народного депутата України» – це зобов'язання вже виконано. Законопроєкт президент вніс до перший день роботи парламенту, 29 серпня 2019-го. Він передбачає розширення переліку підстав для дострокового припинення повноважень нардепа такими пунктами: кнопкодавство або прогули без поважної причини. Але законопроєкт все ще не розглянуто, КСУ визнав його частково неконституційним.

В процесі виконання програмна обіцянка Зеленського автоматично позбавляти мандата за кнопкодавство і прогули. Поки ж вжито інших заходів. За неперсональне голосування нардепам зараз загрожує кримінальна відповідальність, а за прогули без поважної причини – позбавлення компенсації витрат, пов'язаних з виконанням повноважень. Детальніше про цю обіцянку можна прочитати в нашому матеріалі.

Ще одна поки невиконана обіцянка з програми – скоротити кількість народних депутатів до 300 осіб. Відповідний президентський законопроєкт Верховна рада попередньо схвалила, а КСУ визнав його конституційним. Ось тільки остаточне рішення не ухвалили, і як каже Руслан Стефанчук, консенсусу з цього питання в парламенті немає: «Зміни до Конституції – це така річ, де «Слуги народу» не вистачає. Адже нам потрібні 300 голосів в залі. Я просто відверто скажу, що зараз консолідацію інших фракцій щодо питання зменшення Ради до 300, відкликання нардепів та інших внутрішніх речей знайти поки не вдається».

Уже в статусі президента Зеленський обіцяв скасувати депутатську недоторканність і це зобов'язання виконано. У вересні 2019 року парламент ухвалив відповідний закон, який передбачає, що нардепів можна без згоди Ради притягнути до кримінальної відповідальності. Закон набув чинності 1 січня 2020-го.

Протягом своєї каденції Зеленський кілька разів говорив за яких умов може розпустити Верховну раду IX скликання. У жовтні 2019 року президент обіцяв зробити це через рік, якщо в партії «Слуга народу» будуть конфлікти. Однак законних підстави розпустити парламент, незважаючи на наявність конфліктних ситуацій в партії, у Зеленського не було.

У травні минулого року президент обіцяв розпустити парламент, якщо монобільшість лобіюватиме чиїсь комерційні інтереси або не підтримуватиме важливі законопроєкти. Ця обіцянка поки в процесі виконання.

До своїх депутатів Зеленський взагалі обіцяв бути строгим: наприклад, не допустити щоб хтось зсередини фракції або ззовні ганьбив партію «Слуга народу». Але зробити це у президента не вийшло і винен тут «кейс Дубінського».

У січні цього року стало відомо, що США ввели санкції проти 7 громадян України, в тому числі проти Олександра Дубінського. У США вважають, що ці особи «прямо або побічно займалися, спонсорували, приховували або іншим чином долучалися до кампанії по іноземній експансії, намагаючись перешкодити американським виборів 2020 року».

За повідомленнями ЗМІ, Зеленський пропонував Дубінському вийти з фракції, але той відмовився. А в березні Дубінського виключили і з фракції, і з партії за порушення статуту і непокору керівним органам партії – нардеп намагався організувати власні перевибори керівника і членів політради Київської обласної організації. Крім того, від депутата в ЗМІ з'явилася низка звинувачень і образ в бік «Слуги народу». Так що Зеленський не зміг запобігти негативному впливу депутата на партію.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, за що депутатів в різних країнах позбавляють мандатів.

Також «Слово і діло» писало, з кого з нардепів вирахували найбільше грошей за прогули.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: