Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв через рік розпустити Верховну Раду, якщо в партії «Слуга народу» будуть конфлікти

10 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв через рік розпустити Верховну Раду, якщо у фракції партії «Слуга народу» будуть конфлікти (розпочнуться конфлікти). «Люди їх обирали. Вони перемогли завдяки мені і завдяки тому, що багато з них щось значать. Я не хочу ламати цю партію. Вони знають моє відношення. Якщо вони почнуть їсти один одного – я через рік їх розпущу», – заявив Зеленський (відео 3:27:49).
Архів
Сказано 10 жовтня 2019 р.

Джерело

  • https://youtu.be/tMwWnMEC-VE?t=12469
  • https://www.slovoidilo.ua/2020/08/05/infografika/polityka/doslidzhennya-lyshe-polovynu-rishen-radi-sluha-narodu-mohla-uxvalyty-opozycziyi
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text
  • https://www.radiosvoboda.org/a/news-vr-pazumkov-koalitsiya/30135206.html
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3019095-arahamia-poasniv-comu-buzanskogo-ta-dubinskogo-ne-viklucili-z-frakcii.html
  • https://www.slovoidilo.ua/2020/03/04/infografika/polityka/rada-pryznachyla-shmyhalya-premyerom-yak-holosuvaly-nardepy
  • https://www.slovoidilo.ua/2019/08/29/infografika/polityka/honcharuk-pryznachenyj-premyer-ministrom-xto-pidtrymav-kandydaturu

Результат

Заяву президента Зеленського відносно фракції політичної партії «Слуга народу»: «Якщо вони почнуть їсти один одного – я через рік їх розпущу», – було трактовано у переносному значенні, – «Через рік розпустити Верховну Раду, якщо у фракції партії «Слуга народу» будуть конфлікти».

Нагадаємо, що відповідно до статті 90 Конституції України, повноваження Верховної Ради, що обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання. Тож, станом на вересень-жовтень 2020 року президент Зеленський вже мав право на розпуск Ради, але для цього мають бути законні підстави.

Станом на жовтень 2020 року, законодавство не передбачає розпуск Ради за існування конфліктів між нардепами, президент Зеленський не має законних підстав для такого рішення: роль коаліції виконує «монобільшість» «СН», яка вже двічі формувала уряд (у терміни менші, ніж 60 днів), пленарні засідання тривають. Якщо конфлікти й існують, то вони, поки що, не є причиною створення законних підстав для дострокового припинення повноважень Ради.

Однак, заради справедливої оцінки коаліції «СН», варто зазначити, що протягом 3 сесій 1 тис. 24 рішення Ради (49%) не були б ухвалені, якщо депутати з інших фракцій та груп не дали б свої голоси. Окрім того, спостерігалися численні (!) випадки конфліктних ситуацій за участі нардепів «СН».

Деякі конфліктні ситуації керівництво фракції називає «розгойдуванням» та пояснює так: «Насправді зараз багато хто розгойдує фракцію, чекаючи виключення. Як тільки ми виключимо одного або двох, слідом побіжать 10-15-20 з будь-яких причин. А причину депутат легко вигадає: мовляв, не згоден з якимись політичними позиціями, тиснули на нього, а він завжди хотів інакше. В результаті у нас злетить монобільшість і ми змушені будемо йти з кимось у коаліцію».

Враховуючи те, що, через рік після заяви, президент Зеленський не має/не може мати законних підстав для дострокового припинення повноважень Ради за існування конфліктів у коаліції «монобільшості», а в існуючих «відносинах» між нардепам неможливо визначити рівень реального конфлікту, який би був причиною «розвалу коаліції монобільшості» та розпуску Ради, – публікацію перенесено до розділу «архів».