Зовнішня політика: як швидко відбувалися перші контакти президентів України та США після інавгурації

Читать на русском

Президент США Джо Байден провів першу телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним через шість днів після своєї інавгурації. Щодо контактів нової команди Білого дому з українською владою, поки що відбулась перша телефонна розмова між міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та новим державним секретарем Сполучених Штатів Ентоні Блінкеном. «Слово і діло» вирішило подивитися, як швидко відбувалися перші контакти між президентами України та США після інавгурації.

Найдовша пауза у спілкуванні президентів тривала між Леонідом Кучмою та Джорджем Бушем ‒ молодшим.
Перші контакти президентів України та СШАСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Почнемо з першого президента України Леоніда Кравчука. Його інавгурація відбулася 5 грудня 1991 року. На той момент президентом США був Джордж Буш ‒ старший (20.01.1989 ‒ 20.01.1993), який привітав телефоном Кравчука з обранням ще 3 грудня, за два дні до інавгурації.

Через сім місяців Кравчук поїхав до США, де відбулася особиста зустріч двох президентів. Тобто на момент першого офіційного контакту минуло 152 дні.

Коли на президентських виборах в США переміг Білл Клінтон, то після його інавгурації 20 січня 1993 року перша телефонна розмова з Кравчуком відбулася через 143 дні. Президенти мали коротку зустріч в аеропорту Борисполя 12 січня 1994 року напередодні підписання угоди про ядерне роззброєння нашої країни.

Леонід Кучма став чинним президентом України 19 липня 1994 року і вже через 126 днів мав офіційний візит до Сполучених Штатів (21-23 листопада), де зустрівся з Клінтоном.

Наступна зустріч Кучми вже з новим президентом США Бушем ‒ молодшим відбулася аж через 671 день після його інавгурації в листопаді 2002 року в Празі (Чехія).

Третій президент України Віктор Ющенко зустрівся з президентом США Джорджем Бушем ‒ молодшим на 30-й день після своєї інавгурації.

Новообраного Януковича президент США Барак Обама привітав за два тижні до інавгурації, яка відбулася 25 лютого 2010 року.

Президенти зустрілися через 46 днів після того, як Янукович офіційно посів високу посаду, під час саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні 12-13 квітня 2010 року.

Обама також вітав телефоном з перемогою на виборах і Петра Порошенка за 11 днів до інавгурації, яка відбулася 7 червня 2014 року.

Перша зустріч президентів відбулася через 65 днів на саміті НАТО у Варшаві.

Уперше телефоном Петро Порошенко і Дональд Трамп поговорили 4 січня, через 15 днів після офіційного вступу на посаду нового американського президента.

Трамп, як свого часу і Обама, привітав з перемогою на президентських виборах в Україні Володимира Зеленського майже за місяць до інавгурації – 22 квітня 2019 року. Наступна телефонна розмова, яку можна вважати першим офіційним контактом між президентами України та США відбулася через 66 днів – 25 липня 2019 року. І це була не та розмова, яка мало не призвела до імпічменту Дональда Трампа.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, які найгучніші скандали сталися в історії американо-українських відносин.

Також ми повідомляли, що Байден назвав умову використання армії США в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: